Augalų sėklų kokybė, t.y. daigumas, dažnai būna prasta, todėl sėklos sudygsta netolygiai, o pasėliai atrodo praretinti. Tad sėklų ruošimas sėjai yra svarbus dalykas.
Sėklų daigumą pagerinti padeda jų barbotavimas. Barbotavimas – tai sėklų mirkymas vandenyje, kuriame yra deguonies.
Namuose sėklas galima barbotuoti, panaudojus akvariumų įrangą. Į 0,5 ar 1 litro talpos stiklainius pripilkite 20 °C šilumos vandens, j jį įleiskite kompresoriaus žarnelę ir įjunkite prietaisą. Į marlės maišelius suberkite sėklas ir šiuos maišelius pamerkite vandenyje.
Barbotavimo metu oras turi tolygiai pasiskirstyti visame vandenyje. Barbotuojamas sėklas retsykiais pamaišykite.
Svogūnų sėklas barbotuoti patariama 18-24 val., morkų – 15-18 val., agurkų– 18-20 val., petražolių– 12-18 val., pipirų- 24-36 val., o pomidorų sėklas- 18-20 val.
Sėklas pradžiovinkite, kad jos taptų birios ir pasėkite drėgnoje žemėje.
Jei pasėsite pakaitintas sėklas, gana greitai užaugs sveiki ir stiprūs daigai. Sėklas kaitinti patariama likus 1,5-2 mėnesiams iki sėjos, o vėliau jas laikyti 20 °C temperatūros patalpose.
60 laipsnių orkaitėje 3 val. prieš sėją patariama kaitinti pomidorų ir agurkų sėklas. Šias sėklas plonu sluoksniu suberkite ant kepimo skardoje ištiesto popieriaus. Kaitinamas sėklas kelis kartus apverskite.