Agurkų sėklų paruošimas sėjai

Kad daržovė gerai augtų ir brandintų sveikus vaisius, agurkų sėklas reikėtų šiek tiek paruošti ar apdirbti.

agurkas-sakeles-ziedai-lapai

Panagrinėkime keletą variantų.

1. Sėjimui atrenkame stambesnes sėklas. Rekomenduotina 1 mėnesį atrinktas sėklas palaikyti šiltoje patalpoje ar arčiau šildymo prietaisų, palaikant maždaug 25 °C temperatūrą. Pašildytos sėklos geriau sudygs, anksčiau pradės derėti ir bus mažiau tuščių žiedų.

Pašildžius sėklas, 15-20 min. jas pamerkiame į kalio permanganato tirpalą (2 g permanganato 1 l vandens), po to kruopščiai nuplaunamos po tekančiu vandeniu ir išdžiovinamos.

2. Galima sėklas sudėti į drobinius maišelius ir pusei paros pamerkti į vieną iš šių tirpalų – 1 l vandens, 1 šaukštelis nitrofoskos arba 1 šaukštelis nusijotų pelenų. Po to sėklas nuplauname švariu vandeniu ir sudedame į drėgną audeklą, tuomet vieną dvi paras laikome 22-23° temperatūroje.

Per tą laiką sėklos gerokai išbrinks, bet reikia žiūrėti, kad sėklos tik pradėtų skilti, bet nesudygtų. Ir paskutinė procedūros dalis – vieną parą laikyti 1-2 °C temperatūroje, šaldytuve.

3. Sėklos užpilamos 5% natrio chlorido (valgomosios druskos) tirpalu. Paprastai sėklos, neišplaukusios į tirpalo paviršių yra naudojamos sėjai. Šios sėklos nuplaunamos vandeniu ir nusausinamos.

4. Sėklų mirkymas 0,01% tirpalo gintaro rūgštyje 12 val.

5. Paparasčiausias, bet gal ne prasčiausias būdas paruošti agurkų sėklas sėjai. Prieš sėją sėklas reikia pamirkyti ir pašildyti, taip apdorotos sėklos yra paruoštos sodinimui. Supilkite sėklas į marlinį ar drobinį maišelį sėklų ir padėkite į lėkštelę su vandeniu 12 valandų, po to pašildykite sėklas, palaikydami 20 ° C patalpoje.

Agurkų sėklų paruošimas vienu ar kitu būdu turėtų pagerinti daigumą bei padidinti atsparumą ligoms.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top