Sodas

Viskas apie sodą.

svarainio vaisiai

Japoniškasis svarainis

Erškėtinių šeimos atstovas, svarainis, sodininkų vertinamas kaip ūkinę ir dekoratyvinę reikšmę turintis augalas. Žinomos keturios svarainio (Chaenomeles) rūšys savaime augančios Japonijoje, Kinijoje, Korėjoje. Tai – gražusis, plaukuotasis, tibetinis ir japoninis svarainis ( Chaenomeles japonica). Pirmieji pasaulyje, kaip vaisinę kultūrą, svarainį ėmė auginti latviai. Po dešimtmečio svarainis pradėtas auginti ir Lietuvoje. Populiariausi Lietuvoje yra japoniniai svarainiai. Japoninis svarainis Lietuvoje Prie mūsų …

Japoniškasis svarainis Read More »

Praktiški patarimai, kaip išsirinkti šiltnamį

Šviežios daržovės ištisus metus? Kodėl gi ne?! Tipinis šiltnamis – tai statinys, kurį sudaro metalinė (dažniausiai plieninė) konstrukcija, o visuma yra įstiklinta ar dengta skaidriu plastiku. Tokiomis sąlygomis formuojasi specifinis mikroklimatas, kuris yra palankus augalų augimui nepriklausomai nuo temperatūros už šiltnamio ribų. Mūsų klimatas nelepina sodininkų. Auginimo sezonas yra pakankamai trumpas, todėl jei norime anksčiau …

Praktiški patarimai, kaip išsirinkti šiltnamį Read More »

Dekoratyvinė gyvatvorė – drakonas

Puikus ir įdomus formuojamos gyvatvorės pavyzdys – gyvatvorė Drakonas, kuri “gąsdina”, tiksliau stebina ir džiugina vietos gyventojus. Ir ne tik. Turbūt ne vienas pravažiuojantis sulėtina greitį ar net sustoja apžiūrėti ir pasigrožėti šiuo sodininko kūriniu. Gyvatvorė puošia sodybą Norfolke, Anglijoje. Gyvatvorės autorius yra John Brooker, o puikų darbą foto nuotraukose įamžino fotografas Damien McFadden. Tad žaliuoju drakoniuku galima …

Dekoratyvinė gyvatvorė – drakonas Read More »

Graikinis riešutmedis

Graikinis riešutmedis (Junglans regia L.) Graikinis riešutmedis, dar vadinamas angliškuoju ar persiškuoju riešutmedžiu, yra stambus medis, savo šakomis ir šakelėmis suformuojantis galingą, apvalios formos lapiją. Daugiausia yra auginamas dėl savo riešutų ir medienos. Medis yra auginamas jau ne vieną tūkstantį metų. Mat surinktus valgomus riešutus, buvo nesunku išsaugoti ilgiau nei kitus maisto produktus. Tai senas ir puikus maistingų medžiagų …

Graikinis riešutmedis Read More »

Ką sodinti gyvatvorėms?

Gyvatvorė, – tai eilė pasodintų krūmų ar nedidelių medelių, kurie suformuoja “gyvą” sienelę, pervarą ar tvorelę. Gyvatvorės gali būti laisvai augančios ar formuojamos. Laisvai auganti gyvatvorė – tai augalai, susodinti viena ar keliomis eilėmis, dažnai tampantys fonu ar “tapybine drobe” kitiems dekoratyviniams augalams ir ypač gėlėms. Tai kaip piešinys, kuriame nupiešiamas eskizas ir toliau augalai, medžiai piešia patys …

Ką sodinti gyvatvorėms? Read More »

Tvoros apželdinimas

Geriausias sodybos ribos ženklas – tvora. Kiekvienas save gerbiantis sodybos šeimininkas pažymės savo privačias valdas, apjuosdamas jas vienokia ar kitokia tvora. Tvoros funkciją gali atlikti ir gyvatvorės ar įvairiai susodintų augalų grupės. Dažniausiai lietuviai naudoja patikrintą nuosavybės įrodymą – tvirtą, stacionarią tvorą iš medžio, metalo ar net mūro. O norint, kad, be apsauginės funkcijos, tvora atliktų ir estetinę, papuoškite ją vijokliniais augalais. …

Tvoros apželdinimas Read More »

Narcizų persodinimas

Viena gražiausių pavasario gėlių,  gerai žydės, jei juos kas 3 – 4 metai narcizus persodinsite. Ilgiau auginant, priauga daug svogūnų, todėl mažiau ar visai nežydi. Iškasti reikia, visai nudžiūvus lapams ir šaknims. Tai patikrinama iškasus vieną lizdą. Jei pasirodė naujos šaknelės, narcizų persodinti negalima. Svogūnų negalima laikyti saulėje. Juos plonu sluoksniu išpilti tamsioje, vėjo prapučiamoje …

Narcizų persodinimas Read More »

Paprastasis kmynas

Kmynų auginimas Kmynai žydi gegužės pabaigoje – birželio pirmojoje pusėje, o vaisiai sunoksta birželio – liepos mėn. Kmynai auga pakelėse, pievose, soduose, šlaituose.Sėkite kmynus gegužės mėn. priemolio dirvoje, kur priešsėlis buvo patręštas mėšlu, į gerai supurentą, išlygintą dirvą, 50 – 60 cm tarpueiliais. Griovelių gylis gali būti 2 – 3 cm. Jei pakanka drėgmės, kmynai …

Paprastasis kmynas Read More »