Prieskoninės daržovės

Kaip pačiam užsiauginti prieskoninių daržovių namuose? Įvairūs patarimai kaip auginti prieskonines daržoves.

imbieras

Prieskoninis imbieras

Šilto klimato šalyse labai svarbu laiku iškasti šakniastiebius. Tik tokiu atveju sulauksite gero prieskoninio imbiero derliaus. Tai geriausia daryti po to, kai augalas nužydi, lapai pagelsta ir nudžiūna, o stiebai nuvirsta. Per vėlai iškasti šakniastiebiai būna labai plaušingi ir net kartūs. Plantacijose derlius nuimamas praėjus 7 mėnesiams nuo pasodinimo, nors paprastai tai daroma po 9-10 mėnesių. Šakniastiebiai nepelys, jei juos džiovinsite …

Prieskoninis imbieras Read More »

citrinzžolė

Citrinžolė

Komerciniais tikslais citrinžolė auginama Pietvakarių Azijoje, Indijoje, Afrikoje, Brazilijoje, Gvatemaloje, Amerikoje. Motininis keras paprastai gyvena 3-4 metus. Stiebai pjaunami tris kartus per metus. Lietuvoje citrinžolė auginama šildomuosiuose šiltnamiuose, oranžerijose ar kambariuose. Žemiausia patalpos temperatūra turi būti 10 °C šilumos. Šis augalas dauginamas sėklomis, kurių galima nusipirkti specializuotose parduotuvėse. Jos sėjamos anksti pavasarį (tinkamiausia oro temperatūra- 13-18 °C). Pavasario pabaigoje galima dauginti kero …

Citrinžolė Read More »

Anyžiai

Anyžiai – vienmečiai prieskoniniai augalai, turintys plonas šaknis ir tiesų, 20-50 cm aukščio stiebą. Anyžiai žydi smulkių baltų žiedų skėtiniais žiedynais, skleidžiančiais malonų ir švelnų aromatą. Maistui vartojami jaunų augalų lapai, kuriais skaninami įvairūs patiekalai. Anyžių sėklos vartojamos kepant duoną, žuvies ir mėsos perdirbimo pramonėje bei konditerijoje. Anyžių sėklos ir jų eterinis aliejus dažnai vartojami medKį|pje|si.ie Anyžiai – atsparūs šalčiui …

Anyžiai Read More »

petražolė

Petražolė – vitaminų saugykla

Naudingos medžiagos Petražolė sukaupia savyje daugybę naudingųjų medžiagų. Askorbino rūgšties (vitamino C) kiekiu ji lenkia daugumą vaisių ir daržovių. Šimte gramų jaunų žalių petražolių yra maždaug dvi vitamino C paros normos. Tai kone keturis kartus daugiau nei citrinose. Karotino kiekiu petražolė nenusileidžia morkai. Šimte gramų petražolių yra dvi provitamino A paros normos. Be to, petražolėje yra vitaminų B1, B2, folio rūgšties, kalio, …

Petražolė – vitaminų saugykla Read More »

Valgomasis krienas

Krienams auginti tinka vidutinio sunkumo priesmėlio arba lengvo priemolio, humusinga, puri, giliai jdirbta dirva. Mėgsta tręšimą mėšlu. Dauginama rudenį paruoštais šaknų auginiais. Jei jie bus sodinami pavasarį(balandžio mėn.), per žiemą laikomi smėlyje. Vasarą dirva giliai purenama, kad mažiau išsivystytų šoninių šaknų. Šaknis kasant jų dalis pasilieka dirvoje, pavasarį atželia ir susidaro nauji kerai, todėl net nedauginant krienai toje pačioje vietoje auga daugelį …

Valgomasis krienas Read More »

Ant palangės – pipirnės

Visame pasaulyje auga apie 150 rūšių pipirnių. Iš 6 Lietuvoje rastų (savaime augančių ir auginamų) maistui vartojamos tik 2 rūšys. Sėjamosios pipirnės ( Lepidium sativum L.) – vienmetis, neaukštas augalėlis, turintis plunksniškai karpytais arba skiautėtais pamatiniais ir ištisiniais, linijiškais viršutiniais lapais. Žiedeliai, kaip ir daugumos bastutinių (kryžmažiedžių) šeimos augalų, nedidukai, balti arba rožiniai, susitelkę kekėse. Sėklos mažos, truputį suplotos, gelsvai rudos, beveik lygiu …

Ant palangės – pipirnės Read More »

Prieskonių vartojimas

Prieskoniai ir prieskoninės daržovės, vartojamos nedideliu kiekiu, pagerina maisto skonį, spalvą, kvapą. Prieskoniai – garstyčios, pipirai, lauro lapeliai, cinamonas, gvazdikėliai, kmynai neturi maistingųjų savybių, bet jie padeda skrandžio sultims išsiskirti, pagerina apetitą. Prieskoninės daržovės – salotos, špinatai, rūgštynes, krapai, salierai turi askorbininės rūgšties, karotino, B grupės vitaminų, piridoksino ir kt. rūgščių. Daug daržovėse kalcio, fosforo, geležies, magnio, šarminių druskų. Jos normalizuoja žarnų …

Prieskonių vartojimas Read More »

BLAKINĖ KALENDRA

Kalendra atkeliavo nuo Viduržemio jūros pakrančių – iš senojo Egipto, Sirijos, Palestinos – ir paplito po visą pasaulj. Lietuvoje ji auginama kaip prieskoninis bei vaistinis augalas darželiuose, soduose. Nuo aštraus blakinės kalendros kvapo iš savo urvelių pabėga net pelės. Blakinę kalendrą patariama sėti anksti pavasarį lysvių kraštuose. Šie augalai nebijo pavasario šalnų ir neišąla net ir esant -8 °C temperatūrai. Blakinės …

BLAKINĖ KALENDRA Read More »