Prieskoninis imbieras

imbierasŠilto klimato šalyse labai svarbu laiku iškasti šakniastiebius. Tik tokiu atveju sulauksite gero prieskoninio imbiero derliaus. Tai geriausia daryti po to, kai augalas nužydi, lapai pagelsta ir nudžiūna, o stiebai nuvirsta. Per vėlai iškasti šakniastiebiai būna labai plaušingi ir net kartūs. Plantacijose derlius nuimamas praėjus 7 mėnesiams nuo pasodinimo, nors paprastai tai daroma po 9-10 mėnesių. Šakniastiebiai nepelys, jei juos džiovinsite pavėsyje.
Šis atogrąžų augalas dėl gydomųjų savybių paplitęs visame pasaulyje. Imbiero šaknis gydo reumatines ligas, stimuliuoja kepenų, tulžies, inkstų veiklą, gerina širdies darbą, lengvina atsikosėjimą, mažina vidurių pūtimą bei cholesterolio kiekį kraujyje. Arbata su imbieru turi ne tik gydomųjų savybių, bet yra puikaus skonio ir kvapo.
Daugiau kaip prieš 150 metų apie imbierą rašyta: „Imbieras skatina virškinimą, sušildo skrandį, gerina regėjimą, jis naudingas vyresnio amžiaus žmonėms, o svarbiausia – saugo nuo podagros“. Rytų šalyse imbierą kramtydavo esant blogam burnos kvapui. Be to, jis slopina nemalonų pykinimo jausmą, todėl labai tinka nėščioms moterims ir kaip vaistas nuo jūros ligos.
Liaudies medicina pataria daugiau imbiero vartoti sutrikus šlapinimuisi, esant kojų patinimui. Šį pikantišką prieskonį sudėjus į polietileno maišelius, galima laikyti šaldytuve kelis mėnesius.
-

Leave a Reply