DARŽELINIS DAŠIS

DARŽELINIS DAŠIS AUGINIMAS

Darželinis dašis – vienametis, žolinis 20-50 cm aukščio augalas. Žiedai – violetiniai arba balsvi, sukraunami viršutinių lapų pažastyse. Sėklos smulkios, daigios 2 metus.
Augalas turi vitamino C, karotino, ru-tino, eterinių aliejų. Lapų kvapas malonus, skonis – aštrus, pikantiškas. Prieskoniams vartojami lapai, skinami iki augalo žydėjimo. Švieži stiebai su lapais vartojami raugiant pomidorus, agurkus, grybus, lapai dedami į salotas, sriubas ir karštuosius patiekalus. Džiovintas dašis vartojamas vietoj pipirų.
Dašis turi gydomųjų savybių – vartojamas sutrikus virškinimui, vemiant, esant žarnyno ir skrandžio spazmams. Dašio vandens ištrauka turi insekticidinių savybių.
Lysvės paruošimas ir sėja
Darželinis dašis gerai auga lengvose priemolingose ir priesmėlin-gose dirvose, patręštose organinėmis trąšomis. Dašis auginamas atvirose šviesiose vietose. Į 1 m2 lysvės dedama 5-6 kg perpuvusio mėšlo arba komposto, po 1 šaukštą superfosfato, kristalino ir karbamido. Lysvė sukasama 15-20 cm gyliu, išlyginama ir palaistomą.
Lauke sėklos sėjamos balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje. Prieš sėją sėklos 12-15 vai. laikomos drėgname audinyje, po to padžiovinamos iki birumo.
Sėklos sėjamos 0,5-1 cm gyliu, 12-15 cm viena nuo kitos, tarpueilių plotis – 25-30 cm. Kol sėklos sudygs, viršutinis žemės sluoksnis turi būti drėgnas: lysvė uždengiama plėvele, po 2-3 dienų truputį palaistomą. Sėklos sudygsta po 8-10 dienų. Augalas pražysta liepos pabaigoje.
Dašį galima sodinti ir daigais; sėklos sėjamos į dėžes kovo mėn., o vėliau daigai sodinami į lysvę.
Priežiūra ir nuėmimas
Priežiūra – tai laistymas, ravėjimas ir negilus purenimas. Jeigu orai sausi, laistoma 1-2 kartus per savaitę.
Žalioji masė pjaunama iki žydėjimo arba žydėjimo metu. Augalai nupjaunami stiebo apačioje, nuplaunami, surišami nedideliais ryšeliais. Džiovinami vėdinamoje pastogėje. Išdžiovinti augalai sudedami į stiklinius indus ir uždengiami polietileniniais dangteliais.
Džiovintas dašis vartojamas mėsos, grybų, daržovių ir ankštinių patiekalų paskaninimui. Džiovintas dašis aromatą išlaiko 2 metus.
-

Leave a Reply