RŪGŠTYNĖS
Rūgštynės – daugiametis augalas, turintis vitaminų C, A, B2, PP, mineralinių druskų – geležies, kalio; citrinų, obuolių, rūgštynių rūgščių, rauginių medžiagų.
Maistui vartojami lapai, kol augalas dar neišleidęs žiedinių ūglių. Iš rūgštynių gaminamos sriubos, jos vartojamos ruošiant pyragėlių įdarus, konservuojamos žiemai.
Rūgštynės sėjamos balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje į bet kokią dirvą. Kad išaugtų sultingi ir dideli lapai, į lysvę dedama 2-3 kg perpuvusio mėšlo.
Sėklos sėjamos 2 cm gyliu, tarpueilių plotis -25 cm. Rūgštynės sudygsta po 10-15 dienų. Prieš sėją sėklos 2-3 dienas laikomos drėgname audinyje.
Lapai skinami 2 kartus per mėnesį. Žiedyn-kočiai išpjaunami, kad rūgštynių sėklos nenubirtų į dirvą.
Maždaug liepos mėn. lapuose pradeda kauptis rūgštynių rūgštis, žalinga organizmui. Lapai tuo metu sukietėja, praranda maistinę vertę.
Rūgštynes galima sėti ir vasarą, kad rudenj išaugtų jaunų lapų.
Rūgštynės – šalčiui atsparus augalas, bet auginant žemose, drėgnose vietose žiemai mulčiuojamos – užberiamos 5 cm storio pjuvenų arba durpių sluoksniu.
Maždaug liepos mėn. lapuose pradeda kauptis rūgštynių rūgštis, žalinga organizmui. Lapai tuo metu sukietėja, praranda maistinę vertę.
Rūgštynes galima sėti ir vasarą, kad rudenj išaugtų jaunų lapų.
Rūgštynės – šalčiui atsparus augalas, bet auginant žemose, drėgnose vietose žiemai mulčiuojamos – užberiamos 5 cm storio pjuvenų arba durpių sluoksniu.