Krapų auginimas

Krapai – vienametis žolinis, stipriai kvepiantis augalas. Krapuose yra daug eterinių aliejų, baltymų, karotino, vitaminų C, B, B,, P, PP, kalio, kalcio, geležies, fosforo druskų.
Maistui vartojami jauni lapai, jais paskaninama daugelis patiekalų. Žiedynai naudojami konservuojant agurkus, pomidorus.
Lysvės paruošimas ir sėja
Krapai atsparūs šalčiui, todėl gerai auga pasėjus rudenį. Pavasarį jie sėjami vos nutirpus sniegui.
Lysvė krapams paruošiama rudenį: sukasama 20-25 cm gyliu, į 1 m2 dedama 2-3 kg perpuvusio mėšlo ir po 1 šaukštą superfosfato bei nitrofoskos. Pavasarį lysvė išlyginama, padaromos 2-3 cm gylio vagelės 20 cm atstumu viena nuo kitos.
Sėklos prieš sėją 2-3 dienas laikomos drėgname audinyje, po to 20 min. apdžiovinamos ir pasėjamos į drėgnas vageles.
Norint visą vasarą turėti jaunų krapų lapelių, jie sėjami 3-4 kartus kas 20-25 dienas.
Augalų priežiūra
Purenami tarpueiliai, tinkamai laistoma. Sausoje dirvoje krapai pagelsta ir sudžiūsta, todėl jie laistomi 1-2 kartus per savaitę – po 6-7 l/m2.

Kasdieniniam vartojimui skinamos jaunos krapų šakelės, kai augalas išauga iki 18-25 cm. Žiemai krapai džiovinami. Vartojami ruošiant sriubas.

Daržovių ir kopūstų rauginimui krapai skinami sėklų nokimo metu. Pribrendę sėklos greitai nubyra ir kitais metais sudygsta. Džiovinti krapai laikomi sandariai uždarytuose stikliniuose induose, o sėklos -popieriniuose maišeliuose.

-

Leave a Reply