Petražolių auginimas

Garbanotosios petražolės – dvimetis žolinis augalas, tamsiai žaliais gofruotais kvepiančiais lapais. Malonų kvapą ir skonį suteikia lapuose esantys eteriniai aliejai. Petražolėse yra baltymų, angliavandenių ir folinės rūgšties, kuri palankiai veikia kraujodarą.
Kulinarijoje ir šviežios, ir džiovintos petražolės naudojamos sriuboms bei karštiesiems patiekalams paskaninti. Jauni lapai naudojami kaip salotos. Petražolės naudojamos konservuojant agurkus, pomidorus ir grybus.
Petražolių lapai ir sėklos vartojami apetitui pagerinti, sergant inkstų ir šlapimo pūslės ligomis. Susmulkinti lapai dedami prie sumuštų vietų, prie žaizdų. Sėklų ištrauka vartojama virškinimui pagerinti.
Lysvės paruošimas ir sėja
Petražolių sėklos sėjamos pavasarį tiesiai į lysvę. Prieš sėją sėklos 2-3 dienas laikomos drėgname audinyje.
Garbanotosios petražolės – šviesiamėgis augalas, bet gerai auga ir pavėsyje. Lysvė sukasama kastuvo gyliu, į 1 m2 dedama 3-4 kg perpuvusio mėšlo arba komposto, 1 stiklinė pelenų ir 1 šaukštas sudėtinių trąšų. Sukasta lysvė palaistomą srutų skiediniu (0,5 kg 10 l vandens) po 5 l/m2. Po to lysvėje padaromos 1,5-2 cm gylio vagelės, 15-20 cm atstumu viena nuo kitos ir sėklos pasėjamos.
Augalų priežiūra
Petražolių priežiūra – tai tarpueilių purenimas, laistymas ir tręšimas. Petražolės laistomos 1-2 kartus per savaitę po 5-8 l/m2.
Tręšiamos tik vieną kartą. Į 10 l vandens pilama 0,5 1 srutų ir 1 šaukštelis karbamido arba kristalino, gerai išmaišoma, iškošiama ir laistoma po 3-4 l/m2. Po tręšimo laistytuvu su švariu vandeniu aplaistomi lapai – nuplaunamos trąšų liekanos.
Petražolių lapus galima pjauti, kai jie išauga iki 10-12 cm; ruošiant džiovinti lapai pjaunami, kai petražolės pradeda krauti pumpurus. Nuskintos šakelės džiovinamos vėdinamose pastogėse. Džiovintos petražolės laikomos sandariai uždarytuose stikliniuose induose.
-

Leave a Reply