Prieskoninės daržovės

Kaip pačiam užsiauginti prieskoninių daržovių namuose? Įvairūs patarimai kaip auginti prieskonines daržoves.

Vaistinė melisa, 1

VAISTINĖ MELISA (CITRININĖ MĖTA) Melisa – vaistinis, daugiametis 40-60 cm augalas. Stiebas tiesus, keturbriaunis. Žiedai balti, violetiniai arba rožiniai, išauga viršutinių lapų pažastyse. Melisa vadinama bičių žole, nes žydėjimo metu pritraukia daug bičių. Antžeminės augalo dalys turi stiprų ir malonų citrinų kvapą. Jos lapuose yra eterinių aliejų, kurie suteikia citrinų aromatą ir kartoką skonį, vitamino …

Vaistinė melisa, 1 Read More »

PIPIRMĖTĖ

Pipirmėtė – daugiametis žolinis šalčiui atsparus augalas, išaugantis iki 70-100 cm. Jos žiedai blyškiai violetiniai, varpos formos. Mėtų kvapas malonus, veikia gaivinamai. Pagrindinė sudedamoji dalis -mentolas. Mėtų lapų nuovirai ir trauktinės dezinfekuoja, gerina virškinimą, naudojamos sergant astma, neuroze, esant padidėjusiam jautrumui, kaip nuskausminanti priemonė. Švieži ir džiovinti mėtų lapai vartojami arbatai, keptai mėsai ir paukštienai …

PIPIRMĖTĖ Read More »

MANGOLDAI

Mangoldai-svikliniai runkeliai arba lapiniai burokai. Pagal šaknų spalvą skiriami raudonieji, geltonieji, žalieji ir sidabriniai. Mangolduose yra daug vitaminų, jie gero skonio. Maistui vartojami ir lapai, ir mėsingos, sultingos šaknys. Lapų dedama į salotas, barščius, raugintų kopūstų sriubą, o šaknys išverdamos ir apkepinamos, patiekiamos kaip garnyras. Mangoldai mažina kraujospūdį. Prieš sėją mangoldų sėklos 2-3 dienas laikomos …

MANGOLDAI Read More »

Kalendros auginimas

Kalendra – vienametis augalas šakotu 30-40 cm aukščio stiebu. Žiedai balti, sudaro skėtinį žiedyną. Vaisius – rutuliuko formos. Sėklas galima laikyti 2-3 metus. Kalendros lapuose yra askorbinės rūgšties, karotino, rutino, vitaminų B, ir B2. Sėklose yra 0,5-1% eterinių aliejų, bet jas ilgai laikant aliejus išgaruoja. Kalendra maistui suteikia specifinį kvapą ir skonį, praturtina vitaminais. Švieži …

Kalendros auginimas Read More »

Pipirnių auginimas

Pipirnė – ankstyvasis, atsparus šalčiui, vienametis žolinis krienų skonio augalas. Pipirnės lapuose yra mineralinių druskų (kalio, kalcio, fosforo, geležies), jodo, ruti-no, vitaminų, garstyčių aliejaus. Pipirnė naudojama įvairiems patiekalams paskaninti. Pipirnės lapai ir stiebai naudojami sergant mažakraujyste, kvėpavimo takų ligomis, jie gerina apetitą, mažina kraujospūdį. Lysvės paruošimas ir sėja Pipirnė auga visokiuose dirvožemiuose, bet geriausiai ją …

Pipirnių auginimas Read More »

krapai

Krapų auginimas

Krapai – vienametis žolinis, stipriai kvepiantis augalas. Krapuose yra daug eterinių aliejų, baltymų, karotino, vitaminų C, B, B,, P, PP, kalio, kalcio, geležies, fosforo druskų.Maistui vartojami jauni lapai, jais paskaninama daugelis patiekalų. Žiedynai naudojami konservuojant agurkus, pomidorus. Krapai atsparūs šalčiui, todėl gerai auga pasėjus rudenį. Pavasarį jie sėjami vos nutirpus sniegui.Lysvė krapams paruošiama rudenį: sukasama …

Krapų auginimas Read More »

petražolė

Petražolių auginimas

Petražolių savybės ir nauda Garbanotosios petražolės – dvimetis žolinis augalas, tamsiai žaliais gofruotais kvepiančiais lapais. Malonų kvapą ir skonį suteikia lapuose esantys eteriniai aliejai. Petražolėse yra baltymų, angliavandenių ir folinės rūgšties, kuri palankiai veikia kraujodarą. Kulinarijoje ir šviežios, ir džiovintos petražolės naudojamos sriuboms bei karštiesiems patiekalams paskaninti. Jauni lapai naudojami kaip salotos. Petražolės naudojamos konservuojant …

Petražolių auginimas Read More »

Scroll to Top