MANGOLDAI

Mangoldai-svikliniai runkeliai arba lapiniai burokai. Pagal šaknų spalvą skiriami raudonieji, geltonieji, žalieji ir sidabriniai.
Mangolduose yra daug vitaminų, jie gero skonio. Maistui vartojami ir lapai, ir mėsingos, sultingos šaknys. Lapų dedama į salotas, barščius, raugintų kopūstų sriubą, o šaknys išverdamos ir apkepinamos, patiekiamos kaip garnyras. Mangoldai mažina kraujospūdį.
Prieš sėją mangoldų sėklos 2-3 dienas laikomos drėgname audinyje. Į lysvę sėjama gegužės 8-12 d. Pasėjus anksčiau, lysvė uždengiama plėvele. Tačiau reikia prisiminti, kad esant žemai oro temperatūrai augalai gali išleisti žiedynkočius.
Mangoldams tinka šviesūs sklypeliai. Jie mėgsta drėgmę ir trąšas. Kartą per 10 dienų augalai palaistomi įvairių žolių ištrauka arba srutų skiediniu (0,5 ltirštų srutų arba vištų mėšlo 10-iai l vandens).
Mangoldų lapai stambūs, išauga didele skrotele. Kuo dažniau jie pjaunami, tuo gausiau auga. Lapai pjaunami kartu su šakniniu ūgliu pagal viršutinį skrotelės kraštą, nepaliekant stiebo likučių, nes likusi šaknų dalis pradės pūti.
Rudenį augalai iškasami su žemėmis, pasodinami į didelį vazoną ir auginami ant palangės.

-

Leave a Reply