Citrinžolė

citrinzžolėKomerciniais tikslais citrinžolė auginama Pietvakarių Azijoje, Indijoje, Afrikoje, Brazilijoje, Gvatemaloje, Amerikoje.
Motininis keras paprastai gyvena 3-4 metus. Stiebai pjaunami tris kartus per metus.
Lietuvoje citrinžolė auginama šildomuosiuose šiltnamiuose, oranžerijose ar kambariuose. Žemiausia patalpos temperatūra turi būti 10 °C šilumos.
Šis augalas dauginamas sėklomis, kurių galima nusipirkti specializuotose parduotuvėse. Jos sėjamos anksti pavasarį (tinkamiausia oro temperatūra- 13-18 °C). Pavasario pabaigoje galima dauginti kero dalimis, jei nusipirkote
šviežią citrinžolę, atidžiai apžiūrėkite, ar ant stiebelių nėra šaknelių. Jei ne, nulaužtą šakelę pamerkite į vandenį ir laukite – gal išaugs šaknelės. Pasodinkite į vazonėlį su kompostu ir pastatykite šiltoje, saulėtoje vietoje. Augančią citrinžolę liekite gausiai, žiemą – mažai. Ankstyvą pavasarį persodinkite.
Šviežios žolės į patiekalus dedama Pietryčių Azijos šalyse. Tikrąja citrinžolę paskaninami ir aromatizuojami vištienos, kiaulienos, jautienos valgiai. Šviežio augalo, pašalinus šaknis, išorinius lapus, vartojama apatinė balta stiebo dalis (apie 10 cm). Paruoštą stiebo dalį į patiekalą galima dėti supjaustytą smulkiais griežinėliais arba nepjaustytą.
Šį prieskonį galite pakeisti vaistine melisa.
-

Leave a Reply