Prieskonių vartojimas

Prieskoniai ir prieskoninės daržovės, vartojamos nedideliu kiekiu, pagerina maisto skonį, spalvą, kvapą.
Prieskoniai – garstyčios, pipirai, lauro lapeliai, cinamonas, gvazdikėliai, kmynai neturi maistingųjų savybių, bet jie padeda skrandžio sultims išsiskirti,
pagerina apetitą.
Prieskoninės daržovės – salotos, špinatai, rūgštynes, krapai, salierai turi askorbininės rūgšties, karotino, B grupės vitaminų, piridoksino ir kt. rūgščių. Daug daržovėse kalcio, fosforo, geležies, magnio, šarminių druskų. Jos normalizuoja žarnų mikroflorą, slopina puvimo procesą žarnyne. Šiose daržovėse yra organinių rūgščių, cukraus ir aromatinių medžiagų. Svogūnų
laiškai turi bakterijas užmušančių savybių.
Tokie prieskoniai, kaip garstyčios ir pipirai, stipriai suerzina skrandžio gleivinę ir žarnyną, tulžies ir šlapimo takus. Todėl jų nereikia vartoti sergantiems inkstų, kepenų, skrandžio ir žarnynų ligomis. Dietinius
patiekalus rekomenduojama pagardinti lauro lapeliais, žaliais krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais ir nedideliu salierų kiekiu.
-

Leave a Reply