Anyžiai

Anyžiai – vienmečiai prieskoniniai augalai, turintys plonas šaknis ir tiesų, 20-50 cm aukščio stiebą.
Anyžiai žydi smulkių baltų žiedų skėtiniais žiedynais, skleidžiančiais malonų ir švelnų aromatą. Maistui vartojami jaunų augalų lapai, kuriais skaninami įvairūs patiekalai.
Anyžių sėklos vartojamos kepant duoną, žuvies ir mėsos perdirbimo pramonėje bei konditerijoje. Anyžių sėklos ir jų eterinis aliejus dažnai vartojami medKį|pje|si.ie
Anyžiai – atsparūs šalčiui augalai, geraf augantys lengvoje ir derlingoje dirvoje. Anyžių sėklas patariama sėti anksti pavasarį dirvoje, kurioje prieš tai augo žaliosios daržovės ir ankštinės kultūros.
Būtina žinoti, kad anyžių sėklos dygsta labai lėtai; po sėjos jos sudygsta tik po 17-35 dienų. Be to, sudygę anyžių daigai iš pradžių taip pat lėtai auga, todėl anyžius būtina sėti tik švarioje dirvoje, kurioje nėra piktžolių, nes šios
užslopins lėtai augančius anyžius. Anyžių sėklas patariama sėti lysvėse į vageles, nutolusias viena nuo kitos 20 cm.
Vėliau anyžių daigus reikia praretinti kas 10-15 cm. Jei esant ilgai šviesos dienai dirvoje truks drėgmės, anyžiai gana greitai ims žydėti, todėl užaugins mažiau lapų. Anyžius patariama auginti nedideliuose daržo ploteliuose.
-

Leave a Reply