Paprastoji avietė
Erškėtinių šeimos puskrūmis. Auga miškuokirtimuose, pamiškėse, krūmuose.
Avietės uogos yra ne tik skanios, bet ir sveikos. Vaistams renkamos prisirpusios uogos giedrą, sausą, saulėtą dieną, be žiedo. Plonu sluoksniu paskleidžiamos ant retos medžiagos ir apvytinamos atvirame ore, saulėje, po to džiovinamos krosnyje arba džiovykloje ne aukštesnėje kaip 50 laipsnių temperatūroje. Džiovinant uogas atvirame ore, reikia stebėti, kad uogos nebūtų sukibusios į kamuoliukus ir nepradėtų pelyti.
Aviečių uogose yra daug gliukozės, fruktozės, BĮ, B2, C, PP vitaminų, karotino, rauginių medžiagų, citrinos, solicilinės ir obuolių rūgšties, mineralinių medžiagų: fosforo, vario, geležies, mikroelementų.
Mūsų šeimoje šviežios aviečių uogos ir uogienės, kompotai, sirupai vartojami nuo peršalimo, slogos, bronchito, taip pat prakaito ir šlapimo išsiskyrimui skatinti, apetitui, virškinimui gerinti, nuo skorbuto, mažakraujystės, taip pat kaip blaivinimo priemonė padauginus alkoholio.