Rūgščios žemės augalai

Spanguolės. Tai – pelkių uoga, atgaivinanti troškulį, karščiuojantį, gydant skorbutą, mažakraujystę, peršalimą. Ji žmonių naudojama nuo žilos senovės. Mūsų krašto žmonės įpratę spanguoliauti pelkėse. Tačiau šiandien,
nusausinus daugelį mažų ar didelių aukštapelkių, spanguolynų sumažėjo, o uogos ar jų gaminiai retai pasirodo ant mūsų stalo. Todėl pastaraisiais metais Lietuvos sodininkai mėgėjai susidomėjo kultūrine stambiauoge spanguole.
Juk gera išauginti sodo lysvėje ir šių uogų.
Sodinė šilauogė. Vaccinium x covilleanum Butkus et Pliszka (klaidingai dar vadinama uogine ar aukštaūge šilauogė) – visžalis, apie 1,5-1,8 m aukščio glaustas ar išsiskleidęs krūmas. Jos uogos turi įvairių žmogaus organizmui
naudingų komponentų: antioksidantų, bakterijų inhibitorių, vitaminų A, B,,B2, C ir PP, karotinoidų, elaginės, folinės rūgšties, skaidulinių medžiagų, baltymų, riebalų, angliavandenių, kalcio, fosforo, geležies ir kt. A. Toufexis
(1992) nurodo, kad šilauogės uogose esantys laisvųjų radikalų oksidantai gali būti profilaktine priemone prieš plaučių vėžį, o elaginė ir folinė rūgštys – prieš įvairias vėžio formas. Skaidulinės medžiagos veikia medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
-

Leave a Reply

Taip pat skaitykite: