Pasiruoškime žemės pavasarinių daržovių daigams

Pavasarį dažnai pavėluojame išauginti daržovių daigų vien dėl to, kad iš rudens nebuvome pasiruošę žemės. Paprastai pavasarį visa žemė būna dar padengta sniegu arba giliai įšalusi. Todėl turime žemės pasiruošti tuomet, kada tai nesunku padaryti.

dygsta-augalas

Auginant daržovių daigus reikia turėti mėšlinės, velėninės, lapinės ar kitokios pūdyminės žemės. Pasiruošę jos laiku, pavasarį galėsime anksčiau pradėti auginti daigus ir greičiau valgyti žaliąsias daržoves.

Apžiūrėkime savo inspektus. Paprastai šių inspektų išorinius kraštus kiekvienais metais apdedame mėšlu, kuris supūva ir ten pasilieka. Atkasus šių inspektų kraštus, turėsime nemažai vertingos žemės.

Velėninę – atstoja geroje pievoje surinkta kurmiarausių žemė. Jos galime rasti beveik kiekvienoje pievutėje ar pamiškėje. Surinkdami kurmiarausių žemę, pasiruošime jos daigams ir apvalysime pievas nuo kurmiarausių.

Labai geros ir purios žemės galime rasti patvoriuose, kur auga dilgėlės. Ji gali atstoti pūdinių žemę ir iš dalies lapinę, nes patvoriuose per daugelį metų supūva sukritusios augalų liekanos ir jų lapai. Naudojant šią žemę reikia pašalinti nesupuvusias augalų dalis, dilgėlių šaknis bei visas kietas liekanas.

Žemę galima papildyti ir pagerinti grūdų ar saulėgrąžų lukštais, medžio pelenais, iš kurių ypač vertingi beržo pelenai, taip pat grūstais kiaušinių lukštais.

Ruošiant žemę, reikia ją apžiūrėti, kad kiek tai yra įmanoma, joje nebūtų piktžolių sėklų, grybelinės sporos, vabzdžių kiaušinėlių ar lervų.

Žemėje turėtų būti kuo mažiau nuodingų medžiagų. Tad geriau tai būtų žemė iš miško, kuo toliau nuo „civilizacijos šaltinių“.

Molinga žemė yra ne pati geriausia terpė augalams augti. Stenkitės nenaudoti jos.

Žemė turėtų būti puri, kad deguonis lengvai pasiektų šaknis; gerai sugerti ir išsaugoti drėgmę; derlinga ir „gyva“, turinti mikrofloros naudingos augalams, gerai subalansuotos organinių medžiagų bei neorganinių mikroelementų sudėties.

-

Leave a Reply