Gebenė

Gebenė (Hedera helix)

Senovės Egipte gebenė laikyta dievo Ozirio augalu, antikinėje Graikijoje — pašvęsta Dionisui, o dabartiniais laikais tapo vienu mėgstamiausių kambarinių bei sodo augalų.

Hedera helix

Šiandien sunku suskaičiuoti visas jos veisles ir atmainas. Ypač paplito stambialapė baltmargė veislė ‘Gloire de Marengo’ („Marengo šlovė’).

Kambaryje dažniausiai auginamos mišrūnės, gautos sukryžminus Hedera helix ssp. canariensis su Hedera colchica. Visos turi gebenėms būdingus triskiaučius arba penkiaskiaučius lapus, kurie, priklausomai nuo veislės, labai skiriasi spalva bei margumu. Jie gali būti balti, baltmargiai, kreminiai, geltonmargiai arba paprasčiausiai žali.

Hedera helix

Gebenė — laipiojantis augalas. Ji apraizgo viską, kas tik pasitaiko jos kelyje. Visos veislės — puošnūs ir ne itin reiklūs vijokliai.

Šeima: Araliaceae, araliniai.

Tėvynė: Europa, Azija, Šiaurės Amerika. Parduodamos tik kultūrinės veislės.

Geriausiai auga: Šviesioje ir pusiau ūksmingoje, visus metus šiltoje, žiemą kiek vėsesnėje patalpoje (margalapių veislių nelaikyti žemesnėje kaip 15°C temperatūroje). Kuo žalesni lapai, tuo daugiau paunksnės ir vėsos pakelia šis augalas, kuo margesni — tuo šviesiau ir šilčiau mėgsta būti.

Laistymas, tręšimas: Lieti kambario temperatūros vandeniu. Pavasarį, vasarą ir rudenį — saikingai, žiemą dar mažiau. Nuo kovo iki rugpjūčio kas savaitę po truputį patręšti.

Kiti priežiūros ypatumai: Kambarius su centriniu šildymu būtina nuolat drėkinti, o patį augalą dažnai purkšti. Gebenę reikia kasmet persodinti į gėlių žemę.

Dauginimas: Viršūnių auginiais (lengvai šaknijasi vandenyje arba žemėje). Galima ir atlankomis. Į vieną gėliapuodį sodinti po keletą, kad užaugtų vešlesnis krūmelis.

Kenkėjai, ligos: Jei oras per sausas, puola skydamariai, per šiltai žiemojant apninka voratinklinės erkės.

Patarimas: per šiltoje ir per tamsioje vietoje išauga silpni ūgliai, kuriuos pavasarį geriau nupjauti.

Atsargiai: Uogos labai nuodingos. Jų gali turėti tik senesni augalai, augantys lauke arba žiemos sode.

-

Leave a Reply