Daržas

Viskas apie daržą.

Kaliaropės

Kaliaropės nepanašios į kopūstus, daugiau panašumo turi į ropes arba griežčius. Stiebas skoniu primena kopūstkotį, tik skanesnis ir sul-tingesnis. Saldų skonį kaliaropėms suteikia jose esanti sacharozė. Vitamino C kaliaropėse yra daugiau negu citrinose ir apelsinuose. Ypač jos naudingos vaikams. Šie kopūstai yra ankstyvi ir derlių duoda praėjus 2 mėn. po sudygimo. Todėl kaliaropių sėklos sėjamos …

Kaliaropės Read More »

Žiedinių kopūstų auginimas

Daigai Norint gauti ankstyvą derlių, žiediniai kopūstai kovo-balandžio mėn. auginami daigais. Dažniausiai sodinami ankstyvųjų veislių kopūstai. Daugelis sodininkų išaugina gerą derlių, pasėję sėklas į lysvę balandžio trečiame dešimtadienyje ir uždengę plėvele. Sėklos sėjamos eilėmis, tarp kurių paliekamas 10 cm tarpas, o tarp sėklų 5-6 cm tarpelis. Pasėjus sėklas, lysvė uždengiama agroplėvele arba, padarius neaukštus lankus, …

Žiedinių kopūstų auginimas Read More »

Baltųjų gūžinių kopūstų daigų sodinimas

Daigų sodinimas į lysvę Sklypelio paruošimas. Kopūstams parenkama atvira, saulėta, derlinga vieta, gali būti nedideli pietiniai arba pietrytiniai šlaitai. Geriausiai kopūstams tinka dirva po ankštinių ir grūdinių kultūrų, agurkų, svogūnų, šakniavaisių, bulvių. Toje pačioje vietoje kopūstai auginami 2-3 metus, o po to kopūstus joje galima sodinti tik po 4 metų. Kopūstams reikalingas derlingas, geros struktūros dirvožemis. …

Baltųjų gūžinių kopūstų daigų sodinimas Read More »

Baltųjų gūžinių kopūstų auginimas

Sėklų paruošimas sėjai Prieš sėją patikrinamas sėklų daigumas. Sėklos sudedamos į drėgną audinį ir prižiūrima, kad jis neišdžiūtų. Po 4-5 dienų sėklos turi sudygti. Sausos sėklos profilaktiškai nuo susirgimų 15 min. panardinamos į 45-50 °C temperatūros vandenį, po to 1 min. į šaltą. Po to jos 12 vai. mirkomos maitinamajame tirpale (1 l vandens imamas …

Baltųjų gūžinių kopūstų auginimas Read More »

Peletrūnas

Peletrūno auginimas Lapai tamsiai žali, siauri, švelnūs, stipriai kvepia, truputį karstelėję, turi anyžių prieskonį. Juose yra eterinių aliejų, vitamino C, karotino, rutino. Peletrūnas vartojamas ruošiant salotas, mišraines, dedamas raugiant agurkus, pomidorus, grybus, kopūstus. Peletrūnas gerina apetitą, naikina blogą burnos kvapą, skatina virškinimą ir medžiagų apykaitą. Toje pačioje vietoje peletrūnas auginamas apie 10 metų, bet vertingiausias …

Peletrūnas Read More »

Bazilikas

Baziliko auginimas Bazilikas – vienametis žolinis 30-40 cm augalas . Jo lapai būna įvairių spalvų – nuo rudai violetinės iki tamsiai mėlynos ir žalios. Antžeminė augalo dalis turi eterinių aliejų, rauginių medžiagų, karotino, rutino ir kitų vertingų medžiagų. Bazilikas ypatingo aromato ir skonio augalas – jis primena gvazdikėlius, lauro lapus, kvapiuosius pipirus. Bazilikas naudojamas šviežias …

Bazilikas Read More »

Vaistinė juozažolė

Vaistinė juozažolės auginimas Juozažolė – daugiametis žolinis puskrūmis. Varpų formos žiedai, susidarantys ūglių galuose, yra tamsiai mėlyni, rausvi arba balti. Švieži ir džiovinti lapai bei žiedai yra malonaus kvapo, kamparo skonio. Juoza-žolės šakelė dedama konservuojant agurkus ir pomidorus, vartojama įvairiems daržovių ir žirnių patiekalams paskaninti. Dėl aštraus kvapo į patiekalus jos dedama labai mažai. Juozažolė …

Vaistinė juozažolė Read More »

DARŽELINIS DAŠIS

DARŽELINIS DAŠIS AUGINIMAS Darželinis dašis – vienametis, žolinis 20-50 cm aukščio augalas. Žiedai – violetiniai arba balsvi, sukraunami viršutinių lapų pažastyse. Sėklos smulkios, daigios 2 metus. Augalas turi vitamino C, karotino, ru-tino, eterinių aliejų. Lapų kvapas malonus, skonis – aštrus, pikantiškas. Prieskoniams vartojami lapai, skinami iki augalo žydėjimo. Švieži stiebai su lapais vartojami raugiant pomidorus, …

DARŽELINIS DAŠIS Read More »

Scroll to Top