Peletrūnas

Peletrūno auginimas

Lapai tamsiai žali, siauri, švelnūs, stipriai kvepia, truputį karstelėję, turi anyžių prieskonį. Juose yra eterinių aliejų, vitamino C, karotino, rutino.
Peletrūnas vartojamas ruošiant salotas, mišraines, dedamas raugiant agurkus, pomidorus, grybus, kopūstus.
Peletrūnas gerina apetitą, naikina blogą burnos kvapą, skatina virškinimą ir medžiagų apykaitą.
Toje pačioje vietoje peletrūnas auginamas apie 10 metų, bet vertingiausias išauga per pirmuosius trejus metus.
Peletrūnas auga ir saulėkaitoje, ir pavėsyje. Dirvai nereiklus, bet kiekvieną pavasarį reikia patręšti 3-4 kg perpuvusio mėšlo arba komposto, 2^-3 šaukštais pelenų ir 1 šaukštu sudėtinių trąšų (nitrofoskos, nitroamofoskos).
Peletrūnas dauginamas sėklomis, dalijant kerą, šaknų ūgliais, šakninėmis atžalomis. Peletrūno sėklos labai mažos. Vasario-kovo mėn. jos pasėjamos į dėžes, kai nutirpsta sniegas, daigai sodinami į lysvę; jie greitai prigyja, nebijo žemų temperatūrų.
Geriausiai peletrūną auginti iš šakninių atžalų. Parenkami dvejų-trejų metų kerai ir pavasarį atskiriama keletas atžalų, pasodinama į drėgną dirvą, pridengiama popieriumi nuo saulės. Sodinama kas 50 cm. Laistoma gausiai kas 10-12 dienų.
Per vasarą peletrūnas pjaunamas 3-4 kartus ir džiovinamas žiemai. Pjaunant stiebus paliekama 12 cm nuo žemės paviršiaus. Dažnai pjaunant greičiau auga atžalos, augalas virsta vešliu krūmu su daugybe švelnių, kvepiančių lapelių.
-

Leave a Reply