Daržovės

Čia rasite visa reikalinga informacija apie daržovių auginima ir jų priežiūra.

Salierai

Valgomasis salieras – Apiaceae šeimos augalas, nuo seno žinomas visame pasaulyje. Liaudies medicina sako, kad salierų biologiškai aktyvios medžiagos gerina nervų sistemos veiklą, regėjimą, inkstų darbą, skatina organizmo atsparumą infekcijoms, tinka seasant širdies, kraujagyslių ligomis. Salierų daigų darže nepatariama sodinti anksčiau gegužės mėnesio vidurio, nes anksčiau pasodinti augalai gali netrukus pradėti auginti žiedstiebius. Salierų daigus galima sodinti net ir birželio pradžioje, svarbu …

Salierai Skaityti daugiau »

Kopūstinių augalų priežiūra ir kova su kenkėjais

• Kopūstiniai augalai yra reiklūs drėgmei, tačiau per sausrą laistymo vanduo greitai išgaruoja. Pabandykite kopūstinius augalus lieti kitaip: tuščią plastmasinį butelį kakleliu žemyn pastatykite šalia kiekvieno kopūsto augalo, įspauskite į žemę. Iškratykite į butelio kakliuką patekusias žemes, pripildykite pilną butelį vandens ir įstatykite dirvoje taip, kad butelis tvirtai laikytųsi. Vanduo iš butelio išbėgs palaipsniui, diWą sudrėkindamas 10-15 cm gylyje, drėgme aprūpindamas kopūstų šaknis. …

Kopūstinių augalų priežiūra ir kova su kenkėjais Skaityti daugiau »

Žiedinių kopūstų nokinimas

Jei norite ilgiau valgyti žiedinius kopūstus, juos pasėkite birželio 1-15 dienomis. Jei žiedinius kopūstus pasėsite anksčiau, jų galvutės sunoks anksčiau, dar augdamos darže, o jei vėliau- žiediniai kopūstai iki rudens šalčių nesuspės užauginti vešlių lapų, todėl ir nokindami sugebės užauginti tik mažas galvutes. Žiedinių kopūstų galvutes patariama baigti nokinti 60-70 cm į žemę įkastame šiltnamyje. Iš pradžių iš šiltnamių iškaskite žemes, po …

Žiedinių kopūstų nokinimas Skaityti daugiau »

Šiltnamių agurkų genėjimas

Lietuviai labai pamėgo agurkus, juos vartoja šviežius, marinuotus ir raugintus. Labai derlingi, atsparūs ligoms lauke auginami hibridai. Jie gerai dera ir nepalankią vasarą. Vaisiai gražios formos, vienodi, smulkūs. „Dalila” augintina lauke, tik dar atsparesnė ligoms. • Genima aštriu peiliu pjaunant 2 cm virš paskutiniojo lapo. • Kai.agurkų pagrindinis stiebas per 3-4 savaites pasiekia virš eilės ištemptą vielą, viršūnė nulenkiama, apsukama aplink ją …

Šiltnamių agurkų genėjimas Skaityti daugiau »

Trumpai apie česnakus

Česnakai neužaugins vienskilčių galvučių, jei pasodinsite jų stambias skilteles. Norėdami užauginti gausų stambių česnakų derlių nupjaukite žiedstiebius, kai jie paaugs iki 10-12 cm aukščio. Nupjovę žiedstiebius, palikite 2-3 cm aukščio kelmelius. Vasarinius česnakus patariama sodinti gegužės mėnesio pradžioje, 2 cm gylyje, drėgname dirvožemyje. Česnakus patariama 2 kartus patręšti. Pirmą kartą, kai pasirodo jų daigai ir dar po savaitės laiko. Ruošdami …

Trumpai apie česnakus Skaityti daugiau »

Svogūnų priežiūra

Visų auginamų svogūnų pagrindiniai priežiūros darbai – piktžolių naikinimas, laistymas ir dirvos purenimas. • Pirmoje vegetacijos pusėje svogūnams reikia daug drėgmės, tad, lysvei sužaliavus, laistykite. • Svogūnų šaknys menkos, todėl dirva po laistymo ar lietaus visada supurenkite, kad išgaruotų mažiau drėgmės. • Augindami svogūnus iš sėklų, galite įsėti salotų (vėliau jas išraukite). Taip pasėlį išravėsite laiku, o daigelių neužgoš piktžolės. …

Svogūnų priežiūra Skaityti daugiau »

Avokados – vitamimų šaltinis

Avokados auginamos Viduržemio jūros pakrančių, pietų Amerikos valstybėse, Afrikos tropikų šalyse. Kadangi sunokusius vaisius rinkti labai sunku, nes jie labai tižūs, avokados skinamos visai neprinokusios. Aromatą ir skonį vaisiai įgyja praėjus kelioms dienoms po nuskynimo. Avokadų medis per metus gali užauginti iki 200 kg vaisių, kurie yra aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maištingiausių angliavandenių šaltinis. Maždaug 100 g avokados yra daugiau …

Avokados – vitamimų šaltinis Skaityti daugiau »

Apie bulves

Bulvės skutamos tik prieš pat verdant. Pamerktos ir paliktos vandenyje jos greit praranda vitaminus. Virti ir kepti bulves reikia prieš pat patiekiant. Verdamas bulves pjaustykite vienodais gabaliukais, kad visos išvirtų vienu metu. Dėkite j pasūdytą verdantį vandenį. Virkite ant nelabai stiprios ugnies. Nusunkusios šviežias išvirusias bulves, vandenį panaudokite sriubai, sultiniui ar padažui, nes jame liko vitaminų. Bulves galite paruošti …

Apie bulves Skaityti daugiau »

Scroll to Top