Kukurūzai

kukuruzasRugsėjo mėnesį jau paprastai daržuose nebėra nei žalių žirnių, nei pupelių. Tačiau turime daržovę, kuri savo skoniu ir maistine verte jiems prilygsta – tai kukurūzai. Ne visos kukurūzų veislės yra vienodos. Mūsų skonį bene geriausiai patenkina cukriniai kukurūzai.
Kukurūzų tėvynė yra Amerikos atogrąžos, ir Europoje jie subręsta tik tuose kraštuose, kur auginamos vynuogės.
Atrankos būdu pavyko užauginti tinkamas maistui veisles, kurios dera ir mūsų krašte.
Kukurūzas yra vienmetis, vienanaris javas. Jo pirminė laukinė forma nežinoma, bet manoma, kad jis yra augančio Meksikoje Euchlaena mexicana mutacija. Dar iki europiečiams atvykstant į Ameriką, kukurūzas ten buvo plačiai žinomas kultūrinis augalas. Europoje, būtent Ispanijoje, jis pasirodė 1520 metais.
Mūsų sąlygomis gali būti sėjamas apie gegužės 15 d.
Dirva turi būti giliai sukasta, šilta, gana drėgna. Norint turėti ankstyvesnį derlių, galima sėklas sudaiginti pjuvenose.
Sodinama eilė nuo eilės per 60-80 cm, daigas nuo daigo eilėje 30-40 cm atstumu.
Kukurūzo maistinė vertė didžiulė. Iš 100 g žalios medžiagos gaunama 69,4 g valgomųjų dalių ir 361 kalorija.
Daugiausiai maistui vartojamos pieninės stadijos burbuolės, išvirtos pasūdytame vandenyje ir užpiltos sviestu.

Rugsėjo mėnesį įprastai daržovės daržuose būna nurinktos, nebėra nei žalių žirnių, nei pupelių. Tačiau turime daržovę, kuri savo skoniu ir maistine verte jiems prilygsta – tai kukurūzai. Ne visos kukurūzų veislės yra vienodos. Mūsų skonį bene geriausiai patenkina cukriniai kukurūzai. Kukurūzų tėvynė yra Amerikos atogrąžos, ir Europoje jie subręsta tik tuose kraštuose, kur auginamos vynuogės. Atrankos būdu pavyko užauginti tinkamas maistui veisles, kurios dera ir mūsų krašte. Kukurūzas yra vienmetis, vienanaris javas. Jo pirminė laukinė forma nežinoma, bet manoma, kad jis yra augančio Meksikoje Euchlaena mexicana mutacija. Dar iki europiečiams atvykstant į Ameriką, kukurūzas ten buvo plačiai žinomas kultūrinis augalas. Europoje, būtent Ispanijoje, jis pasirodė 1520 metais. Mūsų sąlygomis gali būti sėjamas apie gegužės 15 d. Dirva turi būti giliai sukasta, šilta, gana drėgna. Norint turėti ankstyvesnį derlių, galima sėklas sudaiginti pjuvenose. Sodinama eilė nuo eilės per 60-80 cm, daigas nuo daigo eilėje 30-40 cm atstumu. Kukurūzo maistinė vertė didžiulė. Iš 100 g žalios medžiagos gaunama 69,4 g valgomųjų dalių ir 361 kalorija. Daugiausiai maistui vartojamos pieninės stadijos burbuolės, išvirtos pasūdytame vandenyje ir užpiltos sviestu.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top