Valgomoji gelteklė

valgomoji geltekleTai – daugiametis graižažiedžių šeimos augalas. Valgomos jo šaknys, kurios užauga iki 30 cm ilgio ir 3-4 cm storio. Šaknies žievė juoda, minkštimas geltonas. Sėti reikia anksti, kai tik atitirpsta žemė, nes vėliau pasėti augalai nespėja pakankamai sustorėti. Geltekles galima palikti žiemoti; tuomet šaknis būna storesnė, bet ne tokia skani.Dalis augalų jau pirmais metais žydi, bet tai nesumažina jų vertės. 1 m2 užtenka 1,5 g sėklos, atstumas tarp sėklų- 2 cm. Norint pirmaisiais metais jas vartoti maistui, reikia pasėti j gerai paruoštą dirvą. Žemė perkasama 2-ų kastuvų gyliu. Tuomet šaknis išauga ilga ir nešakota.Priešingu atveju šaknis išsišakoja plonomis atšakomis, jei žemė bloga, iškasama gili vaga ir į ją priberiama geros kompostinės žemės. Maistui geltekiė geriausiai tinka, kai imama tiesiog iš žemės. Dėl to naudinga ją palikti žiemoti dirvoje, tik reikia pridengti lapais ar mėšlu. Geltekiė yra labai skani, tinka dietinei mitybai.. Vartojama daugiausia virta, kepta ir žalia.Geltekiė atspari šalčiui daržovė, tačiau smarkiai sušalus žemei, derlių imti labai sudėtinga, todėl dirvoje likusias nenukąstas geltekles geriausia iškasti prieš didelius šalčius. Per žiemą geltekles gerai laikosi šaltame rūsyje, sudėtos į drėgną smėlį.
-

Leave a Reply