Valgomoji voveraitė

Voveruška, lepeška (Cantharellus cibarius Fr.)

voveruskaVoveraitės kepurėlė 3-10 cm skersmens, jaunų vaisiakūnių iškili, mėsos konsistencijos, senesnių įubusi ir skiautėtais kraštais, piltuvėlio formos, trynio geltonumo, kartais su baltu arba rudu atspalviu. Lakšteliai kepurėlės spalvos, reti, stori, kotu toli nuaugę. Koto apatinė dalis plona, į viršų storėja ir neryškiai pereina į kepurėlę. Trama gelsva arba baltai gelsva, tampri, malonaus kvapo ir skonio. Sporos bespalvės, elipsiškos.
Valgomosios voveraitės auga liepos – lapkričio mėn. Spygliuočių ir lapuočių miškuose. Tai mažai kirmijantis, visų grybautojų mėgstamas grybas, nors sunkokai virškinamas. Valgomoji voveraitė paplitusi visoje Lietuvoje ir randama dažnai, vietomis gausiai, ypač prietrytinėje lietuvos dalyje.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top