Trilapis puplaiškis

Trilapis puplaiškis

Gencijoninių šeimos žolinis augalas. Šakniastiebis ilgas, apie 1 cm skersmens, šliaužiantis, žalias arba balsvai gelsvas. Lapai išauga iš šakniastiebio viršūnės. Pamatiniai lapai trilapiai, ilgais koteliais, pagrinde pereina į makštį. Lapeliai žali, panašūs į pupos lapus. Žiedynstiebis belapis, su gana tankia žiedų keke, apie 30 cm aukščio. Žiedai iki 1 cm skersmens, rausvai balsvi. Vaisius-beveik rutuliška dėžutė, kurioje prinoksta 6-8 rusvos pailgos sėklos.
Auga pelkėse, pelkėtose pievose, užželiančių ežerų ir upelių pakrantėse, grioviuose. Kartais sudaro ištisus sąžalynus. Paplitęs visoje respublikoje; dažnas. Vaistams vartojami trilapio puplaiškio lapai. Jie skinami prieš augalų žydėjimą ir žydėjimo metu, be kotelių. Skubiai džiovinami pavėsyje ar specialioje džiovykloje ne aukštesnėje kaip 40 laipsnių C temperatūroje. Puplaiškio lapuose yra migdolų kvapo kartaus amorfinio glikozido, rauginių medžiagų, alkaloido gencianino, mineralinių medžiagų, pektinų, flavonų, cukraus.
Lapų preparatai vartojami sulysus, po sunkių ligų. Jie žadina apetitą, gerina virškinimo liaukų veiklą, skatina tulžies išsiskyrimą, gydo gastritą su nepakankama sekrecija. Puplaiškio lapų nuoviru plaunamos ilgai negyjančios žaizdos ir trofinės opos, arbata arba sultinys rekomenduojamas sergant plaučių tuberkulioze, dusuliu, mažakraujyste, bronchitu, peršalus ir smarkiai kosint.
Tai gera prakaitą varanti priemonė; tinka nuo hemorojaus, vidurių užkietėjimo, sutrikus medžiagų apykaitai, nuo spuogų, išbėrimui, diatezės, opų ir kitų odos ligų. Šviežius puplaiškio lapus patartina dėti ant žaizdų, įdrėskimų, sumušimų, skaudančių sąnarių.
-

Leave a Reply