Dvisporis pievagrybis

Dvisporis pievagrybis

Kepurėlė 3-7 (10-15) cm skersmens, jaunų vaisiakūnių beveik apvali, senų iškiliai paplokščia, kartais vidurys net truputį įdubęs arba su gūbreliu, pilkšva, ruda, apšepusi išblukusiais rusvais žvyneliais, kartais lygi. Lakšteliai šviesiai rožinės, senesnių nuo rausvos rožinės iki rudos spalvos, senų beveik juodai rudi, tankūs, laisvi, trapūs. Kotas 3 – 8 cm ilgio, 1 -3 cm
storio, tvirtas, vienodo storumo arba pagrindas storesnis, bet be gumbelio, su dvisluoksniu storu, tik neplačiu rinkių. Trama balta, švelnaus rožinio atspalvio, paspaudus patamsėja, bet po kurio laiko vėl išblunka, sultinga, malonaus skonio ir kvapo. Sporos tamsiai purpuriškai rudos.
Auga birželio – spalio mėnesiais soduose, parkuose, ant perpuvusio mėšlo, komposto krūvų. Valgomas grybas, ypač naudingas žiemą, kai trūksta šviežių daržovių.
Vaistams naudojamas tik liaudies medicinoje. Tai skausmą malšinanti, žaizdas gydanti, uždegiminius procesus stabdanti priemonė. Žaizdas, praguląs reikia pabarstyti grybo milteliais.
Be to, dvisporis pievagrybis yra vertingas maistinis produktas.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top