Džiovinimas

Džiovinimas turi nemažai privalumų. Tai pigus ir patikimas būdas, nes jam nereikia nei cukraus, druskos, išdžiovinta žaliava užima nedaug vietos. Svarbiausia – gerai išdžiovinti vaisiai, uogos ir kt. išlaiko ne tik būdingą
aromatą, skonį, bet taip pat organizmui reikalingas mineralines medžiagas ir vitaminus.
Žolynus nuo seno moterys džiovino sukabinusios perpučiamoje palėpėje. Namų sąlygomis uogas, vaisius, daržoves paprasčiausia džiovinti ant viryklių, orkaitėse ar duonkepėse krosnyse. Tačiau taip produktuose esantis vanduo lėtai garuoja, todėl jie sušunta ir tik vėliau pamažu išdžiūsta. Patogiau džiovinti žaliavą, pagal orkaitės dydį pasidarius nesudėtingas džiovyklėles.
Kiekvienos rūšies uogos, vaisiai, grybai džiovinami atskirai. Jie turi būti sveiki, sunokę, vienodo dydžio. Ant plieno padėklų ar sietų produktai išdėliojami vienu sluoksniu, džiovinant sukratomi. Reikia stebėti, kad neperdžiūtų – pablogės išvaizda, skonis, produktai sukietės.

Obuolių, kriaušių džiovinimas

Perpus perpjauti vaisiai iš pradžių džiovinami 80-85 laipsnių C temperatūroje, baigiami – 50-55 laipsnių C temperatūroje. Obuolių skiltelės išdžiūsta per 4-5, kriaušės per 20-24 valandas. Tam, kad skiltelės nepatamsėtų, jas reikia supjausčius 10-15 min. pamirkyti parūgštintame
arba pasūdytame vandenyje.

Slyvų džiovinimas

Nuskynus 2-3 dienas apvytinamos saulėkaitoje arba 0,5-1,5 min. apverdamos 1-1,5 % geriamosios sodos tirpale ir nupylus tuoį atvėsinamos šaltame vandenyje. Tuomet 3-4 val. džiovinamos, palaikant 40-50 laipsnių C temperatūrą; 4-5 val. vėsinamos ir galiausiai baigiamos džiovinti 55-60 laipsnių C temperatūroje (per 10-12 val.).

Vyšnių džiovinimas

Gali būti džiovinamos su kauliukais ar be jų. Su kauliukais 0,5-1 min. palaikomos verdančiame 0,2-0,3 % druskos tirpale, po to gerai nuplaunamos šaltu vandeniu, tuomet džiovinamos paskleistos ant sietų. Norint džiovinti vyšnias be kauliukų, jas pirmiausia reikia porą dienų apvytinti saulėkaitoje, Be to, nutraukiami koteliai, išimami kauliukai.
Su kauliukais ar be jų vyšnios 3-4 vai. džiovinamos 40-45 laipsnių C temperatūroje, 4-5 vai. 55-60 laipsnių C temperatūroje, pabaigoje – 10-12 vai. 70-80 laipsnių C temperatūroje.

Miško bei sodo uogų džiovinimas

Dažniausiai džiovinamos avietės, žemuogės, mėlynės, gervuogės, juodieji serbentai, agrastai. Atrenkamos, nuplaunamos, nuvalomos (nereikia plauti tik aviečių, žemuogių, gervuogių). Nutekėjus vandeniui, uogos iš pradžių džiovinamos 40-45 laipsnių C, vėliau ji keliama iki 50-55 laipsnių C temperatūros. Kad nepriliptų prie sietų, džiovinamos uogos dažnai maišomos. Džiovinama 8-12 valandų.

-

Leave a Reply

Taip pat skaitykite: