Medaus rūšys

Meduje yra žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio ir vitaminų.
Nektarinis arba žiedadulkių medus, surinktas iš vienos rūšies augalų, vadinamas monofloriniu, surinktas iš įvairių augalų – polifloriniu.

Liepų medus
– vienas geriausiųjų. Jis skaidrus, bespalvis arba gelsvai žalsvas, gana tirštas, kvepia liepžiedžiais. Labiausiai tinka gydyti peršalimo ligas.

Baltųjų ir rausvųjų dobilų medus
– bespalvis arba gelsvas, malonaus skonio, švelnaus aromato. Kai susikristalizuoja smulkiomis kruopelėmis, pasidaro kietas ir beveik visiškai baltas.

Barkūno medus
– šviesios spalvos, labai aromatingas ir skanus.

Grikių medus
– raudonai rausvas arba tamsiai rudas, specifinio aromato, aštrus, kartais net kartoko skonio. Grikių medus turi daug geležies ir baltymų.

Baltųjų akacijų medus
– skaidrus, švelnaus aromato, malonaus skonio.

Viržių medus
– šviesiai rudos arba rausvai rudos spalvos, o susikristalizavęs – geltonas arba rusvas. Šis medus yra stipraus, bet malonaus kvapo, tirštas, ilgai nesikristalizuoja, turi daug baltymų.

Spygliuočių medus
– tamsus, medžio sakų kvapo, tirštas, tąsus, susikristalizuoja stambiais kristalais, jame yra daug vitamino C.

Pievų medus
– poliflorinis, t.y. surinktas iš daugelio augalų žiedų, malonaus skonio, geltonas arba gelsvai rudos spalvos.
-

Leave a Reply

Taip pat skaitykite: