Daržas

Viskas apie daržą.

Avokados – vitamimų šaltinis

Avokados auginamos Viduržemio jūros pakrančių, pietų Amerikos valstybėse, Afrikos tropikų šalyse. Kadangi sunokusius vaisius rinkti labai sunku, nes jie labai tižūs, avokados skinamos visai neprinokusios. Aromatą ir skonį vaisiai įgyja praėjus kelioms dienoms po nuskynimo. Avokadų medis per metus gali užauginti iki 200 kg vaisių, kurie yra aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maištingiausių angliavandenių šaltinis. Maždaug 100 g avokados yra daugiau …

Avokados – vitamimų šaltinis Read More »

Valgomasis krienas

Krienams auginti tinka vidutinio sunkumo priesmėlio arba lengvo priemolio, humusinga, puri, giliai jdirbta dirva. Mėgsta tręšimą mėšlu. Dauginama rudenį paruoštais šaknų auginiais. Jei jie bus sodinami pavasarį(balandžio mėn.), per žiemą laikomi smėlyje. Vasarą dirva giliai purenama, kad mažiau išsivystytų šoninių šaknų. Šaknis kasant jų dalis pasilieka dirvoje, pavasarį atželia ir susidaro nauji kerai, todėl net nedauginant krienai toje pačioje vietoje auga daugelį …

Valgomasis krienas Read More »

Ant palangės – pipirnės

Visame pasaulyje auga apie 150 rūšių pipirnių. Iš 6 Lietuvoje rastų (savaime augančių ir auginamų) maistui vartojamos tik 2 rūšys. Sėjamosios pipirnės ( Lepidium sativum L.) – vienmetis, neaukštas augalėlis, turintis plunksniškai karpytais arba skiautėtais pamatiniais ir ištisiniais, linijiškais viršutiniais lapais. Žiedeliai, kaip ir daugumos bastutinių (kryžmažiedžių) šeimos augalų, nedidukai, balti arba rožiniai, susitelkę kekėse. Sėklos mažos, truputį suplotos, gelsvai rudos, beveik lygiu …

Ant palangės – pipirnės Read More »

Apie bulves

Bulvės skutamos tik prieš pat verdant. Pamerktos ir paliktos vandenyje jos greit praranda vitaminus. Virti ir kepti bulves reikia prieš pat patiekiant. Verdamas bulves pjaustykite vienodais gabaliukais, kad visos išvirtų vienu metu. Dėkite j pasūdytą verdantį vandenį. Virkite ant nelabai stiprios ugnies. Nusunkusios šviežias išvirusias bulves, vandenį panaudokite sriubai, sultiniui ar padažui, nes jame liko vitaminų. Bulves galite paruošti …

Apie bulves Read More »

Prieskonių vartojimas

Prieskoniai ir prieskoninės daržovės, vartojamos nedideliu kiekiu, pagerina maisto skonį, spalvą, kvapą. Prieskoniai – garstyčios, pipirai, lauro lapeliai, cinamonas, gvazdikėliai, kmynai neturi maistingųjų savybių, bet jie padeda skrandžio sultims išsiskirti, pagerina apetitą. Prieskoninės daržovės – salotos, špinatai, rūgštynes, krapai, salierai turi askorbininės rūgšties, karotino, B grupės vitaminų, piridoksino ir kt. rūgščių. Daug daržovėse kalcio, fosforo, geležies, magnio, šarminių druskų. Jos normalizuoja žarnų …

Prieskonių vartojimas Read More »

APIE DARŽOVIŲ SĖKLAS

Agurkų, aguročių, patisonų, arbūzų sėklas galima laikyti 6-8 metus. Pomidorų, moliūgų, bazilikų ir kopūstinių augalų sėklas galima laikyti 4-5 metus. Pupelių, žirnių, ridikėlių ir griežčių sėklas galima laikyti 3-5 metus. Morkų, burokėlių, cviklinių runkelių, pipirų, ropių, baklažanų, dumplainių, salotų, špinatų, gelsvių, katžolių ir juozažolių sėklas patariama laikyti 3-4 metus. Svogūnų, porų, petražolių, krapų, rūgštynių, anyžių, kmynų, pankolių, raudonėlių, peletrūnų, pipirmėčių, čiobrelių, šparagų, …

APIE DARŽOVIŲ SĖKLAS Read More »

APIE DARŽOVIŲ DAIGUS

Kiekvienos rūšies daržoves patariama sėti atskirose talpose: stiklinaitėse, vazonuose ar sodinimo dėžutėse. Jei ankstyvosios sėklos jau sudygo, o vėlyvosios dar ne, tai šiems daržovių daigams reikalingos skirtingos augimo sąlygos. Daržovių daigai neišsikreivins, jei dažnai ir reguliariai sukiosite talpas, kuriose jie auga. Jei daržovių daigams trūksta šviesos arba pernelyg šilta, jie dažnai ištįsta. Daržovių daigai neištjs, jei jiems pradėjus dygti, pirmąsias 4-7 …

APIE DARŽOVIŲ DAIGUS Read More »

DARŽOVIŲ PUVINIAI SANDĖLIUOSE

Įvairūs daržovių puvinių sukėlėjai į saugyklą patenka iš lauko kartu su užsikrėtusiomis daržovėmis ar žemėmis. Dalis mikroorganizmų lieka rūsiuose nuo praėjusių metų ir užkrečia daržoves. Alternarioze (juoduoju) puviniu dažniausiai serga kopūstai ir žiediniai kopūstai brendimo metu. Iš pradžių ant išorinių kopūstų lapų atsiranda smulkių juodų dėmelių, jos plečiasi irapsitraukia rudomis apnašomis. Vėliau liga pereina į gūželes, atsiranda įdubusių, pelėsiu aptrauktų dėmių. Ligai plisti …

DARŽOVIŲ PUVINIAI SANDĖLIUOSE Read More »

Scroll to Top