Agurkų bakteriozė

Agurkų bakteriozė (Pseudomonas lachrymans)

Parazituoja bet kurios vystymosi fazės agurkinių šeimos augalus. Tai labai išplitusi agurkų liga. Daug žalos ji padaro ir mūsų respublikoje.
Ant daigų skilčialapių pakraščių atsiranda rusvų mažų dėmelių. Besiplėsdamos jos gali susilieti ir apimti visą skilčialapį. Smarkiau susirgę daigai žūva. Paaugusių augalų pirmiausia nukenčia apatiniai lapai. Infekcijų vietose pastebimos šviesiai žalsvos, pavandenijusios dėmelės. Jos gana greit plečiasi, pasidaro kampuotos, pilkšvos, vėliau paruduoją. Dėmių vietose išsiveržia pilkšvo skysčio lašeliai, kuriuose būna daugybė bakterijų. Pagaliau dėmių vietose lapalakštis gali iškristi. Ant stiebų, lapkočių ir vaisių atsiranda smulkių apskritų įdumbančių dėmelių. Į jų paviršių taip pat gali išsiveržti daugybė bakterijų. Jauni susirgę vaisiai beaugdami deformuojasi, pasidaro beveik netinkami maistui. Dažnai bakteriozės pažeistose vietose įsimeta rauplių sukėlėjas.
Bakteriozė labai paplinta ten, kur augalų paviršiuje ilgesnį laiką išlieka vandens lašeliai. Agurkiniam pseudomonui vystytis palankiausia didelė oro drėgmė ir +19— 24 °C temperatūra. Ligos sukėlėjas žiemoja sirgusių augalų sėklose ir nesupuvusiose liekanose.
Apsaugos priemonės. Imti tik sveikų augalų sėklas. Dezinfekuoti inspektų ir šiltnamių žemę ar skaldą. Sėti išlaikytą ilgiau kaip 20 mėn. ir beicuotą sėklą. Laikytis agrotechnikos reikalavimų. Šalinti pirmuosius susirgusius augalus. Židinių vietose arba ir visame šiltnamyje apipurkšti agurkus vienu iš fungicidų. Ligai progresuojant, šiltnamiuose stengtis palaikyti aukštesnę kaip + 25 °C temperatūrą ir 65—70% oro drėgnumą.

-

Leave a Reply

Taip pat skaitykite: