Daržovės

Čia rasite visa reikalinga informacija apie daržovių auginima ir jų priežiūra.

MOLIŪGAI

Moliūgai yra dietinė daržovė, nes turi cukraus, vitamino C, karotino, ląstelienos, pektininių medžiagų, organinių, geležies ir fosforo druskų. Moliūgai vartojami virti, kepti, troškinti. Iš jų ruošiamas marmeladas, uogienė. Daugelis moliūgų veislių išsilaiko iki pavasario. Moliūgai – vienametis augalas, turintis stiprią šaknų sistemą, išsišakojusį stiebą su dideliais lapais, stiebo ilgis siekia 3-4 m. Vaisius subręsta per …

MOLIŪGAI Read More »

PATISONAI

Patisonai reikalauja daugiau priežiūros, jiems reikia daugiau drėgmės negu aguročiams. Augalai krūmo formos. Jų vaisiai balti, nors būna ir geltonų. Vaisius suplotas, panašus į medūzą; minkštimas stangrus, traškus. Savo skoniu patisonai primena grybus. Patisonai – dietinė daržovė. Maistui naudojami maži jauni ir dideli subrendę vaisiai. Juos galima kepti, troškinti, marinuoti, rauginti. Lysvės paruošimas Patisonams geriausiai …

PATISONAI Read More »

CUKINIJOS

Sodininkai vis labiau domisi cukinijomis – jos labai derlingos, turi daug moteriškųjų žiedų, greitai subręsta, atsparios ligoms. Cukinijų vaisiai – žali, margi arba juodi. Juos galima išlaikyti net ir kambario sąlygomis. Cukinijų minkštime yra lengvai įsisavinamų angliavandenių, karotino, askorbininės rūgšties, vitaminų. Ypač jos naudingos žmonėms, sergantiems kepenų ligomis. Cukinijos gerina virškinimą, šalina iš organizmo kenksmingas …

CUKINIJOS Read More »

agurotis auga

Aguročių auginimas

Sėklų paruošimas Kad sėklos greičiau sudygtų ir daigai būtų stiprūs, sėklas būtina užmerkti specialiai paruoštame tirpale. Galima paruošti tokius tirpalus:1)11 vandens (25 °C)ištirpinti 1 šaukštelį nitrofoskos arba nitroa-mofoskos;2)1 1 vandens (25 °C) ištirpinti kalio permanganato, kad vanduo būtų raudonas, įdėti pusę tabletės mikroelementų;3)11 vandens (25 °C) išmaišyti 1 šaukštą pelenų.Bet kuriame iš šių tirpalų sėklos …

Aguročių auginimas Read More »

Aguročių lysvės paruošimas

Aguročiams reikia derlingos žemės. Pavasarį žemę reikia patręšti organinėmis ir mineralinėmis trąšomis. Durpiniai dirvožemiai -1 m2 reikia 5 kg perpuvusio mėšlo, 1 kibiro velėninės žemės – priesmėlio arba priemolio, 1 šaukšto susmulkinto superfosfato, 1 šaukšto kalio sulfato arba kalio chlorido ir 1 stiklinės pelenų. Molingi jauriniai dirvožemiai – 1 m2 reikia 1 kibiro stambiagrūdžio smėlio, …

Aguročių lysvės paruošimas Read More »

Rūgštynės

 Skiriamos dvi kultūrinių rūgštynių formos: stambialapės rūgščios ir špinatinės nerūgščios arba silpnai Rūgštynės auginamos lysvėse arba kaip laiškiniai česnakai daugiamečių daržovių lysvių pakraščiuose. Sėjamos eilėmis paliekant tarp jų 20 cm pločio tarpus, retinama per 3—5 cm augalas nuo augalo. Vienoje vietoje gali augti 3—4 metus. 1 grame yra apie 1000 sėklų. 1 m2 pasėjama 1,5 …

Rūgštynės Read More »

Laiškiniai česnakai (tribuliai)

Laiškiniai česnakai (tribuliai) mūsų krašte auginami jau seniai kaip darželio gėlės. Maistui vartojami laiškai, kurie labai smulkūs. Žydi gražiais mėlynais žiedais.

Žieminiai svogūnai

Žieminiai svogūnai laiškus pradeda leisti tirpstant sniegui. Šių svogūnų vartojami tik laiškai, nes ropelės mažos ir tinka tik dauginimui. Svogūnus galima dauginti ir sėklomis, kurios sėjamos pavasarį arba rugpjūčio mėnesį. Auga visose dirvose. Sėjama eilėmis paliekant tarp jų 20 cm, tarpueilius. Retinant tarp svogūnėlių turi likti 10 cm pločio tarpeliai. 1 m2 apsėti reikia 20 …

Žieminiai svogūnai Read More »

Scroll to Top