Aguročių lysvės paruošimas

Aguročiams reikia derlingos žemės. Pavasarį žemę reikia patręšti organinėmis ir mineralinėmis trąšomis.
Durpiniai dirvožemiai -1 m2 reikia 5 kg perpuvusio mėšlo, 1 kibiro velėninės žemės – priesmėlio arba priemolio, 1 šaukšto susmulkinto superfosfato, 1 šaukšto kalio sulfato arba kalio chlorido ir 1 stiklinės pelenų.
Molingi jauriniai dirvožemiai – 1 m2 reikia 1 kibiro stambiagrūdžio smėlio, durpių, perpuvusio mėšlo ir pjuvenų, po 1 šaukštą superfosfato, nitrofoskos ir 1 stiklinės pelenų.
Lengvi priesmėliai – lm2 reikia tų pačių komponentų, kaip ir molingiems dirvožemiams, išskyrus smėlį.
Smėlingi dirvožemiai – lm2 reikia po 2 kibirus velėninės žemės, durpių, perpuvusio mėšlo ir 1 kibiro pjuvenų. Mineralinės medžiagos tos pačios, kaip ir molingiems dirvožemiams.
Derlingi juodžemiai – 1 m2 reikia pusės kibiro pjuvenų ir 1 kibiro molingos velėninės žemės; mineralinių trąšų – 2 šaukštai susmulkinto superfosfato ir 1 stiklinė pelenų.
Medžio pjuvenų reikia pasiruošti iš anksto. Ant patiestos polietileninės plėvelės suberiami 5 kibirai pjuvenų. Dešimtyje litrų karšto (40 °C) vandens ištirpinama 5 šaukštai azotinių trąšų (amonio sulfato). Šiuo skiediniu iš laistytuvo aplaistomos pjuvenos. Po 5-6 dienų tokias pjuvenas galima dėti į lysvę. Neparuoštas pjuvenas su žemėmis galima maišyti tik rudenį.
Sudėjus visus komponentus, žemė sukasama 20-25 cm gyliu. Paviršius išlyginamas, suspaudžiamas, palaistomas šiltu (30-35 °C) skiediniu. Skiediniui paruošti 10-yje 1 šilto vandens ištirpinamas 1 šaukštelis vario sulfato, įpilama 1 stiklinė skysto vištų mėšlo, lm2 žemės reikia 3-ų litrų skiedinio. Lysvė paruošiama likus 2-3 dienoms iki sėjos arba daigų sodinimo; jos plotis – 50-60 cm. Paruošta lysvė uždengiama plėvele, kad neišgaruotų drėgmė ir laikytųsi šiluma.
Jeigu lysvė ruošiama pūdyme, reikia atidžiai išrinkti visų žolių šaknis, sprakšio ir karkvabalio lervas. Pirmais metais ši žemė tręšiama tokiu trąšų santykiu: 2-3 kg perpuvusio mėšlo, 1-2 šaukštai nitrofos-kos ir 1 stiklinė pelenų (į 1m2).

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top