PATISONAI

Patisonai reikalauja daugiau priežiūros, jiems reikia daugiau drėgmės negu aguročiams. Augalai krūmo formos. Jų vaisiai balti, nors būna ir geltonų. Vaisius suplotas, panašus į medūzą; minkštimas stangrus, traškus. Savo skoniu patisonai primena grybus.
Patisonai – dietinė daržovė. Maistui naudojami maži jauni ir dideli subrendę vaisiai. Juos galima kepti, troškinti, marinuoti, rauginti.

Lysvės paruošimas
Patisonams geriausiai tinka šilta, nuo vėjų apsaugota, saulėta vieta. Žemė turi būti derlinga ir nuotaki. Žemose vietose, drėgnuose ir šaltuose dirvožemiuose patisonai nedera, augalai pagelsta ir žūva nuo grybinių susirgimų.
Patisonus galima sodinti bet kokioje lysvėje, jeigu prieš tai joje neaugo aguročiai, agurkai, moliūgai. Pavasarį į lm2 lysvės dedama 1 kibiras perpuvusio mėšlo, 1-2 šaukštai nitrofoskos arba nitroamofoskos ir 1-2 stiklinės pelenų.

Sėklų paruošimas
Prieš sėją patisonų sėklas 15-20 minučių reikia pamirkyti kalio permanganato tirpale. Po to jos nuplaunamos ir 24 valandoms pamerkiamos vandenyje su pelenais – 1 1 vandens ir 1 šaukštas pelenų. Sėklos dar kartą nuplaunamos ir jas jau galima sėti.

Sėjos terminai ir tvarka
Kad patisonai anksti duotų derlių ir vienodai sunoktų, jie veisiami dviem būdais: sausomis ar išbrinkusiomis sėklomis, arba sodinami daigais.
Sėjami patisonai tokiu pačiu laiku, kaip ir aguročiai, bet sodinti lauke geriausia gegužės 10 d. – birželio 1 d.
Sėklos daigams namuose pasėjamos balandžio 10-15 d., o daigai į lysves sodinami gegužės 15-20 d. Patisonams, kaip ir aguročiams, padaroma siaura – 50-60 cm pločio – lysvė.
Lysvę sukasus ir išlyginus, ji palaistomą karštu (80 °C) temperatūros vandeniu po 3 l/m2 ir uždengiama plėvele. Sėjama po 3-ų – 5-ų dienų.

Lysvės viduryje kas 70-80 cm daromos 3-^4 cm gylio duobutės. Į kiekvieną duobutę 5-6 cm atstumu viena nuo kitos dedamos 2 sėklos ir užberiamos žemėmis. Jeigu sudygsta abi sėklos, vienas daigas išraunamas. Jį galima pasodinti į kitą lysvę arba išmesti.
Pasėjus sėklas arba pasodinus daigus, lysvė uždengiama plėvele, ištempta ant metalinių lankų, kurių aukštis 40-50 cm. Plėvelė dengiama tam, kad greičiau sudygtų sėklos arba geriau prigytų pasodinti daigai. Plėvelė ypač reikalinga naktį – kai būna žemesnė temperatūra. Plėvelė nuimama po birželio 10 d., pasibaigus šalnoms.

Patisonų priežiūra
Patisonų lapų nereikia skabyti ar kaip nors kitaip formuoti kerą. Tačiau jeigu labai daug lapų ir jie trukdo vaisiams megztis, tai saulėtą rytą nupjaunami 2-3 seni lapai. Po 3-4 dienų galima nupjauti dar 2-3 lapus.
Esant giedram orui galima atlikti dirbtinį apdulkinimą: nuskinamas vyriškasis augalo žiedas su subrendusiomis žiedadulkėmis, nuskabomi žiedlapiai ir žiedadulkės atsargiai perkeliamos į moteriškąjį žiedą.
Patisonų vaisius reikia izoliuoti, kad jie nesiliestų su žeme – po vaisiais padedama fanera, lentelė arba stiklas.
Žemė aplink patisonus nepurenama, jie neapkaupiami. Dažnai laistant gali nusiplauti dirvožemis nuo augalų šaknų. Jas būtina užberti durpėmis, perpuvusiu mėšlu arba bet kokiu dirvožemio mišiniu – 3-5 cm sluoksniu.
Patisonai – drėgmę mėgstanti daržovė; ypač daug vandens reikia derėjimo metu. Laistoma 22-25 °C temperatūros vandeniu: iki žydėjimo – 3-4 l/m2 kas 5-6 dienas, žydėjimo ir derėjimo metu – 8-10 l/m2 kas 3-4 dienas. Vanduo pilamas ant šaknų, stengiantis nesušlapinti lapų.
Patisonai vegetacijos laikotarpiu tręšiami 3 kartus.
Pirmasis tręšimas (iki žydėjimo): 10-iai litrų vandens – 0,5 l srutų, 1 šaukštelis sudėtinių trąšų, tręšiama po 3-5 l/m2.
Antrasis tręšimas (derėjimo metu): 10-iai litrų vandens imama 0,5 1 vištų mėšlo, 1 šaukštelis karbamido, 1 šaukštelis kalio sulfato. Į 1 m2 pilama 5-6 l tirpalo.
Trečiasis tręšimas – praėjus 12-ai dienų po antrojo. Tirpalo sudėtis tokia pat.
Vaisiai renkami kas 3-4 dienas. Renkant rečiau, augalas silpniau žydi, sutrinka naujų vaisių mezgimas, neišsivysčiusios užuomazgos gali nukristi.

-

Leave a Reply