LAPKOTINIAI SALIERAI

Lapkotiniai salierai – skani, labai vertinga maistine daržovė. Ypač šie salierai mėgstami Anglijoje, be jų negali apsieiti nė vienas restoranas. Jie vartojami nuo rugsėjo mėnesio iki žiemos pabaigos, todėl juos auginti tikrai verta.
Sėklų išvaizda ir sėjos būdu jie nesiskiria nuo kitų salierų. Lapkotinių salierų negalima sodinti anksčiau nei gegužę, nes šaltu drėgnu oru daigai skursta ir neauga. Pasodintus lapkotinių salierų daigus reikėtų nuo šalnų apdengti gaubtais. Daigai auga daug sparčiau, jei dirva mulčiuojama 3 cm storio perpuvusio mėšlo ar drėgnų durpių sluoksniu.
Salierams reikia daug vandens. Salierų derlius niekada nebūna didelis, o lapkočiai stori mažai maisto medžiagų turinčiose smėlio dirvose. Molio dirvą reikia gerinti humusu (mėšlu, durpėmis), kad pasidarytų puresnė, pagerėtų jos aeracija.
Lapkotiniai salierai sodinami 50×40 cm atstumu, 1 m“ apsodinti pakanka 5 daigų. Daigai sodinami eilutėmis 40 cm atstumu – iš viso padaromos trys eilutės. Eilėse sodinama 50 cm atstumu ne kvadratiniu būdu, bet į tarpus. Lapkotiniai salierai sodinami tokiu pat gyliu, kaip augo anksčiau. Nuo to priklauso, ar augalas išaugs sveikas, gražios formos. Valgomi žali kaip salotos arba virti.
-

Leave a Reply