Avokados – vitamimų šaltinis

avokadasAvokados auginamos Viduržemio jūros pakrančių, pietų Amerikos valstybėse, Afrikos tropikų šalyse. Kadangi sunokusius vaisius rinkti labai sunku, nes jie labai tižūs, avokados skinamos visai neprinokusios. Aromatą ir skonį vaisiai įgyja praėjus kelioms dienoms po nuskynimo.
Avokadų medis per metus gali užauginti iki 200 kg vaisių, kurie yra aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maištingiausių angliavandenių šaltinis. Maždaug 100 g avokados yra daugiau nei 200 kilokalorijų. Kaip ir kitų subtropinių vaisių, avokadų nereikėtų laikyti šaldytuve, o parduotuvėje nupirktus vaisius reikia panokinti – suvynioti į popierių ir palaikyti kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Avokados minkštime turi susikaupusios iki 35 proc. riebalų, kurie idealiai tinka nevartojantiesiems gyvulinės kilmės riebalų.
Vaisiuje yra per 2 proc. gerai pasisavinamų baltymų, mineralinių medžiagų, ypač vario, vitaminui C, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino, taip pat lecitino, teigiamai veikiančio nervų sistemą, ir angliavandenio manoheptuliozės, kuris sugeba tirpinti riebalų perteklių ir mažina cukraus kiekį kraujyje – tai labai svarbu sergantiesiems diabetu ar turintiems antsvorio.
-

Leave a Reply