Kalendros auginimas

Kalendra – vienametis augalas šakotu 30-40 cm aukščio stiebu. Žiedai balti, sudaro skėtinį žiedyną. Vaisius – rutuliuko formos. Sėklas galima laikyti 2-3 metus. Kalendros lapuose yra askorbinės rūgšties, karotino, rutino, vitaminų B, ir B2. Sėklose yra 0,5-1% eterinių aliejų, bet jas ilgai laikant aliejus išgaruoja.

Kalendra maistui suteikia specifinį kvapą ir skonį, praturtina vitaminais. Švieži stiebai su lapais naudojami aromatizuoti mėsos, žuvų ir daržovių patiekalus. Sėklų dedama į duoną, dešras, troškinant mėsą. Kalendra gerina virškinimą, vartojama sergant plaučių ligomis, kaip tulžį varanti, atsikosėjimą lengvinanti priemonė, gerina apetitą, mažina kraujospūdį.

Lysvės paruošimas ir sėja

Kalendra gerai auga lengvose, derlingose silpnai rūgščiose dirvose; blogai auga priemolinguose, glėjiškuose, sunkiuose dirvožemiuose. Geriausiai auga pavėsingose vietose. Į 1 m2 lysvės dedama po 3 kg perpuvusio mėšlo arba komposto, durpių, 1 šaukštas karbamido ir 1 šaukštelis superfosfato. Vegetacijos metu kalendra netręšiama.
Lysvė sukasama 15-18 cm gyliu, išlyginama, palaistomą raudonu kalio permanganato tirpalu ir po 2-3 val. pasėjamos sėklos.
Kalendra sėjama balandžio 20-28 d. Augalai pražysta liepos pradžioje, o sėklos prinoksta rugpjūčio pabaigoje. Norint turėti žalumynų visą vasarą, sėjama kelis kartus – kas 12-15 dienų.
Sėklos sėjamos 1,5-2 cm gyliu, atstumas tarp eilių – 15 cm. Sėklos prieš sėją nemirkomos.

Priežiūra ir nuėmimas

Kalendra laistoma reguliariai. Kol augalai nedideli, laistoma 2 kartus per savaitę po 3-5 l/m2, augant lapams – po 5-8 l/m2, nokstant sėklomis – po 2-3 l/m2.

Kalendros lapai skinami iki pumpurų susidarymo, džiovinami pavėsyje, po to sudedami į stiklinius indus ir sandariai uždaromi.

Jei Kalendra išleido žiedynus?

Jeigu pavasarį pasėta kalendra išleido žiedynus, jos neišmeskite: stiebus nupjaukite, nuplaukite, sumalkite mėsmale. 1 stiklinę tarkių sumaišykite su stikline majonezo, įdėkite 1 česnako skiltelę – tiks sumuštiniams.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top