
Šermukšnio vaisiai vartojami aterosklerozės ir hipertoninės ligos, avitaminozių profilaktikai bei gydymui.
Uogų minkštimas – rūgštus ir kartus. Po šalnų kartumas dingsta. Vaisiai paprastai renkami rugsėjo-spalio mėnesiais, iki pirmųjų didesnių šalnų, nes vėliau dažniausiai pajuosta ir nubyra.
Šermukšnio uogos patvarios, gerai laikosi maždaug porą mėnesių sukabintos kekėmis vėdinamoje šaltoje pastogėje. Be to, šermukšnio uogų galima išsidžiovinti. Kas antrą dieną’suvalgykite nors po 10 džiovintų šermukšnio uogų, ir organizmas taps atsparesnis.
Rudenį, supilant bulves į rūsius, reikia tarp jų įdėti šermukšnio lapų. Tai apsaugo bulves nuo puvimo ir atbaido peles.