DARŽOVIŲ PRIEŽIŪRA ŽIEMA

Svarbiausia sekti temperatūrą daržovių laikymo patalpose – didelė jos kaita labai sugadina daržovių kokybę. Reikia stebėti, ar visose rūsio vietose vienoda temperatūra. Paprastai prie durų, langų, lauko sienų būna vėsiau nei patalpos viduryje. Daržovių sluoksnyje šilčiau negu patalpoje, o daržovių sluoksnio viršuje – šilčiau negu apačioje.
Šilčiausioje rūsio vietoje vertėtų laikyti bulves, šiek tiek šaltesnėje – šakniavaisius, o šalčiausioje, arčiau durų ar lauko sienų, – kopūstus.
Pradėjusias gesti pavienes daržoves reikia išimti atsargiai, nesuardant rietuvių ir nepaskleidžiant ligos tarp sveikų daržovių. Daržovės perrenkamos, kai pastebimi ligos židiniai.
Antroje žiemos pusėje dygstančias bulves perrinkite, nulaužykite daigus ar perneškite į vėsesnę vietą.
Kaupuose ir tranšėjose daržovių sluoksnyje temperatūros skirtumai analogiški, kaip ir rūsiuose, tik stiprių šalčių metu kaupo ar tranšėjos viršuje būna vėsiau nei apačioje. Rudenį ir pavasarį kaupus reikia tikrinti kartą per
savaitę. Temperatūra juose turi būti ne žemesnė kaip -1 °C. Atlydžių metu, kai temperatūra juose pakyla iki +5 °C, atidaromi viršutiniai kaminėliai, nuimama papildoma apsauga, eglišakės, mėšlas. Stebima, kad vanduo neužlietų kaupų, aplink juos iškasami gričveliai.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top