Brokoliai

Šie kopūstai nepaplitę, nors yra labai vertinga kultūra. Brokoliai pasižymi ypatingu skoniu ir aromatu. Jie naudojami kaip garnyras prie mėsos patiekalų.
Brokoliuose yra daug vitaminų, o vitamino C ir karotino juose daugiau negu žiediniuose kopūstuose. Brokoliai – vertingas dietinis maisto produktas, rekomenduojamas sergant širdies-kraujagyslių ligomis.
Brokolių galvutės susideda iš violetinės arba žalios spalvos pumpurų. Galvutės skersmuo – 10-12 cm. Nupjovus pagrindinę galvutę, augalas pradeda šakotis, kiekviena šakelė išaugina galvutę. Svarbu laiku nupjauti galvutę, nes po kelių dienų ji suyra, susidaro ankštelės su sėklomis ir tokie brokoliai jau netinka maistui.
Brokoliai – nelepus augalas, auga bet kokiose dirvose, anksti pribręsta. Vegetacijos laikotarpis nuo sudygimo iki pribrendimo – 60-65 dienos, o nuo daigų pasodinimo – 30-35 dienos. Galima sėti iš karto lauke gegužės pirmosiomis dienomis, bet galima sodinti ir daigus.
Tarpai tarp eilių – 50-60 cm, tarp augalų eilėse- 30-35 cm. Priežiūra tokia pat, kaip ir žiedinių kopūstų.
Nupjautos galvutės apvysta, todėl reikia laikyti polietileniniuose maišeliuose šaldytuve 2°C temperatūroje ne ilgiau kaip 10 parų.
-

Leave a Reply