Briuseliniai kopūstai

Briuseliniai kopūstai – nepaprasti augalai: ant ilgo 60-70 cm stiebo prie lapų pagrindo išauga nedidelės kietos gūželės, vartojamos virtos. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų, druskų, baltymų. Jie vartojami kaip dietinis ir gydomasis produktas, ypač sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.
Briuselinių kopūstų daigai auginami kaip ir baltųjų gūžinių, tik sėklos pasėjamos anksčiau – kovo 10-20 d., o daigai sodinami gegužės 10 d.
Lysvė neturi būti pertręšta organinėmis trąšomis. Priemolingose dirvose į 1 m2 dedama po 1 kibirą durpių, perpuvusio mėšlo, 0,5 l pelenų, po 1 šaukštą superfosfato ir kalio druskos. Negalima tręšti šviežiu mėšlu, geriau tinka kompostas. Paruošta lysvė palaistomą kalio permanganato tirpalu (1 g 10-iai l vandens) po 1-1,5 l/m2.
Daigai sodinami, kai būna išleidę 2-3 tikruosius lapelius. Atstumas tarp eilių 50 cm, tarp daigų – 50 cm. Norint pagreitinti gūželių augimą, stiebas, išaugęs iki 50-60 cm, nulaužiamas. Briuselinių kopūstų apkaupti nereikia. Laistomi vieną kartą per savaitę po 12-14 l/m2.
Spalio pabaigoje lapai pradeda kristi – vadinasi, gūželės pribrendo. Kopūstai nuimami lapkričio 1-5 d. kartu su stiebu. Lapai nupjaunami, kad gūželės ilgiau išsilaikytų kietos, žalios, sultingos. Gūželės, nuskintos nuo stiebo, greitai suvysta.
Laikant namuose gūželės su stiebu sudedamos į polietileninius maišelius ir laikomos šaltai (+1 °C temperatūroje) du mėnesius.

-

Leave a Reply