Puansetija

Puansetija (Euphorbia pulcherrima)

Savo gimtinėje Meksikoje puansetijos keroja taip pat vešliai kaip pas mus šeivamedis ir išauga daugiau nei 3 metrų aukščio. “Žydėjimo” laikotarpiu (gruodžio mėnesį) šie puikūs medeliai ir krūmai tampa tikra tenykščių sodų puošmena. Pas mus tie nuostabiai dekoratyvūs karpažoliniai augalai dažniausiai perkami kaip “vienkartiniai” ir dideliais kiekiais auginami pardavimo sezonui apie Kalėdas. Sykį imkite ir neišmeskite šio augalo — net jei jį aptuks amarai. Jį verta auginti ilgiau. Iš pradžių atrodanti kaip žolė ilgainiui puansetija sumedėja ir netrukus virsta gražiu šakotu krūmeliu. Kaip ir giminingosios raudoužiedės karpažolės, tikrieji puansetijos žiedai neišvaizdus. Labiausiai akį traukia dideli balti, geltoni, gelsvai rožiniai, rožiniai ir ryškiai raudoni pažiedlapiai. Prekiaujama vienastiebėmis, šakotomis arba svyrančiomis puansetijomis ir iš jų išaugintais dailiais medeliais. Labiausiai vertinamas puansetijų veisles sukūrė pasaulinio garso veislininkai Ekė (Ecke), Hegas (Heggas), Gro (Gro) ir Gutbyras (Gulbier). ‘Gropom’ — Prancūzijoje sukurta veislė abrikosų spalvos pažiedlapiais. Veislės ‘Regina’ pažiedlapiai balti. ‘Dorothea’ (‘Dorotėja’) kerojasi į šonus, todėl parduodama kaip svyrantis augalas. Jos pažiedlapiairyškiai rožiniai.

Žydėjimo laikas: Nuo lapkričio iki sausio, bet dozuojant apšvietimą (trumpadienis augalas) gali žydėti ištisus metus.

Šeima: Euphorbiaceae, karpažoliniai.

Tėvynė: Meksikos ir Vidurio Amerikos atogrąžos.

Geriausiai auga: Ištisus metus šiltoje šviesioje, bet nesaulėtoje patalpoje. Žydėjimo metu oras turi būti kiek vėsesnis — tuomet žiedai ilgiau laikosi. Vasaroti gali ramioje vietoje lauke.

Laistymas, tręšimas: Prieš žydėjimą nuo gegužės iki lapkričio gausiai laistyti. Po žydėjimo nuo vasario iki gegužės laistyti mažai. Nuo birželio iki spalio kas savaitę tręšti.

Kiti priežiūros ypatumai: Auginant toliau, kai nukrenta tikrieji žiedai (ne pažiedlapiai), patrumpinti: kerais bei krūmais augančias puansetijas — 10 cm. svyrančias — 5 cm, Patrumpinus pastatyti 18-20°C temperatūros patalpoje ir laikyti beveik sausai. Persodinama tik nuo gegužės vidurio į T, TKS 2 arba gėlių žemę. Tuomet vėl tvarkingai laistyti ir tręšti. Naujus ūglius genėti, kad augalas gražiai šakotųsi.

Dauginimas: Viršūnių auginiais vasarą. Imti liekanas po genėjimo. Syvai iš pjūvio vietos liausis tekėję įmerkus ją į drungną vandenį. Auginius sodinti į mažus gėliapuodžius. Pasodinus kietai apspaudyti žemę.

Kenkėjai, ligos: Jei oras per sausas, puola imituotieji ir paprastieji skydamariai, baltasparniai.

Patarimas: Kad susikrautų žiedai irnusispalvintų pažiedlapiai, puansetija nuo rugsėjo mėnesio apie 2 mėnesius nelygu rūšis šviesos turi gauti tik 10 -)2 valandų, įskaitant ir lempos arba gatvės žibinto šviesą! Geriausia kasnakt 12 -14 valandį augalą laikyti apvožus kibiru arba dėže.

Atsargiai: Syvai gali erzinti odą arba gleivines.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top