Midus

Midaus gaminimas

Midus yra alkoholinis gėrimas, gaunamas iš vandeniu atskiesto medaus, rauginamo vyno mielėmis.
Grynasis, arba tikrasis, midus gaminamas iš gero natūralaus medaus, atskiedžiant jį vandeniu ir pridedant įvairių prieskonių. Tikrajam midui gauti vartojamas šviesus, švarus, centrifuguotas medus, suneštas iš liepų, vaismedžių, baltųjų dobilų ir pievų.
midaus gaminimasVaisių midus gaminamas iš medaus su vandeniu, pridedant aromatingų vaisių ir uogų sulčių. Nuo medaus vyno jis skiriasi tuo, kad, gaminant midų, medus su vaisių sultimis maišomas rūgimo pradžioje, o medaus vynas medumi tik pasaldinamas.
Vaisių midui gaminti tinka ir blogesnis medus, iš kelminių avilių, kuriame būna įmaišyta bičių duonos ir perų, suneštas iš grikių ir apskritai tamsesnės spalvos medus, nes jo kvapo ir skonio trūkumus pašalina sulčių kvapas.

Medaus virinimas

Tikrajam ar vaisių midui gaminti medus atskiedžiamas vandeniu ir virinamas.
Imama 2—4 dalys medaus ir 1 dalis vandens, supilama į švarų emaliuotą puodą ir užvirinama. Medui užvirus, ugnis sumažinama.
Iškilusios putos nugriebiamos. Virinama, kol nustoja putoti. Tada papildomas nugaravusio vandens kiekis, dar pavirinama apie pusę valandos. Vėliau ataušinama iki 30 laipsnių. Įvairūs prieskoniai dedami į medų verdant
ar midų rauginant. Geriausia sugrūstus prieskonius suberti į švarią išvirintą
skepetaitę ir, parišus siūlu ar virvele, įleidžiame į virinamą medų ar rūgstantį midų.

Midaus rauginimas

Išvirintas ir ataušintas medus atskiedžiamas vandeniu (gaminant vaisių midų, dar pridedama vaisių ar uogų sulčių) ir užraugiamas kultūrinėmis vyno mielėmis.
Medui atskiesti vanduo turi būti virintas ir geriau minkštas.
Midus, kaip ir vynas, gaminamas įvairaus stiprumo. Midaus stiprumas ir patvarumas priklauso nuo alkoholio, kuris pasigamina mielėms skaidant meduje esantį cukrų. Medus turi vidutiniškai apie 70— 75% cukraus. Atitinkamai atskiedus medų vandeniu, galima pagaminti įvairaus stiprumo midų.
Labai saldžiam ir stipriam midui gauti kilogramui medaus pilama 1/2 litro vandens.
Stiprus ir dar pakankamai saldus midus gaunamas, kai 1 kgmedaus imama 1 litras vandens.
Vidutiniam ir silpnam midui gauti 1 kg. medaus pilama 2—3 litrai vandens.
Čia įskaitomas ir medui virinti įpiltas vanduo.
Išvirintas ir atskiestas sirupas supilamas į rauginimo indus, pridedama kultūrinių vyno mielių, ir indai užkemšami.
Toliau midus rauginamas, prižiūrimas, nupilamas ir brandinamas kaip ir vynas. Midaus skonis ir aromatas labai priklauso nuo naudojamų vyno mielių. Midui užraugti daugiausia naudojamos vynuoginės kultūrinės mielės. Vaisių midui užraugti tinka ir kitos vyno mielės. Kai kurioms midaus rūšims galima imti ir bravorines alaus mieles. Raugindami be kultūrinių mielių, gero midaus nepasidarysite.
Kultūrinėms vyno mielėms padauginti 1 dalis medaus atskiedžiama 4 dalimi vandens, 30 minučių pavirinama, atvėsinama, tada supilamos mielės. Indas kemšamas vata. Šios mielės rauginamos panašiai, kaip mielės vynui gaminti. Tinka ir obuolių, baltųjų serbentų ar agrastų atskiestose sultyse padaugintos vyno mielės, kurios naudojamos vaisių vynui gaminti.
Padaugintų vyno mielių į atskiestą medų pridedama tiek pat, kaip gaminant vyną (100 litrų midaus dedama 1—2 litrai padaugintų mielių.
Saldesnis ir stipresnis midus sunkiau ir ilgiau rūgsta, lėčiau skaidrėja ir ilgiau bręsta, nei silpnas. Saldžiam ir stipriam midui rauginti naudojamos stiprios vyno mielės.
Į midų, kuris, pirmą kartą nupiltas ir vėliau prastai skaidrėja, galima įdėti truputį geriamosios sodos (10-čiai litrų 1 arbatinį šaukštelį), ištirpintos virintame vandenyje.

Lietuviškas midus. Į 1 kg. medaus įpilama 1—2 litrai vandens. 10-čiai litrų atskiesto medaus pridedama 15 gr. kadagių uogų ir 10 gr. apynių arba alyvų žiedų. Prieskoniai dedami virinant medų. midusGalutinai atskiestas medus užraugiamas vyno mielėmis.
Rusiškas midus. Į 1 kg. medaus įpilama 1—1,5 litro vandens. Užviręs medus tuoj nukeliamas nuo ugnies, ataušinamas ir užraugiamas geromis bravorinėmis mielėmis. Rauginama 8—10 laipsnių šilumoje, nes alaus mielės geriausiai veikia šioje temperatūroje.
Lenkiškas midus. Į 1 kg. medaus įpilama 1—2 litrai vandens. Išvirintas ir
atskiestas medus užraugiamas tokiomis pat vyno mielėmis, kaip ir Lietuviškas midus. Į rūgstantį midų įleidžiamas maišelis su prieskoniais. Kiekvienai 10-čiai litrų užraugto midaus dedama 50 gr. juodųjų serbentų uogų, 10 gr. apynių ir 1 gr. valerijono šaknies. Kai pagrindinis rūgimas pasibaigia, prieskonių maišelis išimamas, midus nupilamas nuo mielių ir nuosėdų.
Karališkasis midus. 1 kg. geriausio centrifuguoto medaus atskiedžiamas 1 litru vandens. Į 10 litrų atskiesto verdančio medaus įdedama 36 gr. apynių, 2 gr. imbiero, 2 gr. cinamono, 2 gr. gvazdikėlių ir 12 gr. gerų arbatžolių. Užraugiama stipriomis vyno mielėmis, tokiomis pat, kaip Lietuviškas midus.
Vaisių midus. Gaminant vaisių midų, išvirus medų ir atskiedus vandeniu, vietoj prieskonių kiekvienai 10 litrų atskiesto medaus pridedama 2—2,5 litro aromatingų grynų vaisių ar uogų sulčių. Vaisių midus rauginamas tokiomis pačiomis vyno mielėmis, kokios dedamos į atitinkamus vaisių vynus arba grynąjį midų.
Mielės padauginamos tų pačių vaisių sultyse, pasaldintose medumi ar cukrumi, atskiestose, pavirintose ir atvėsintose.

-

Leave a Reply