K

briuseliniai kopūstai

Briuseliniai kopūstai

Briuseliniai kopūstai – nepaprasti augalai: ant ilgo 60-70 cm stiebo prie lapų pagrindo išauga nedidelės kietos gūželės, vartojamos virtos. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų, druskų, baltymų. Jie vartojami kaip dietinis ir gydomasis produktas, ypač sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Briuselinių kopūstų daigai auginami kaip ir baltųjų gūžinių, tik sėklos pasėjamos anksčiau – kovo 10-20 d., o daigai …

Briuseliniai kopūstai Read More »

Raudonieji gūžiniai kopūstai

Raudonųjų gūžinių kopūstų gūžės raudonai violetinės spalvos. Gūžės nedidelės, bet labai kietos ir gerai laikosi žiemą. Maistui vartojami švieži, bet galima ir marinuoti. Raudonieji gūžiniai kopūstai stiprina kraują ir kraujagysles. Auginami ir prižiūrimi taip pat, kaip ir baltieji kopūstai. Daigai sodinami eilėmis, atstumas tarp eilių 45 cm, tarpai tarp daigų – 25-30 cm.

Savojos kopūstai

Savojos kopūstų lapai raukšlėti, pūslėti. Juose 2 kartus daugiau baltymų, sausųjų medžiagų ir vitamino C negu baltuosiuose žiediniuose kopūstuose. Jų skonis švelnesnis ir malonesnis. Savojos kopūstų sodininkai augina mažiau, nes juos galima išlaikyti tik 2 mėn., be to, šie kopūstai duoda mažą derlių. Bet daugelis nežino, kad šiuos kopūstus galima palikti žiemai lysvėje. Sausio-vasario mėn. …

Savojos kopūstai Read More »

Kaliaropės

Kaliaropės nepanašios į kopūstus, daugiau panašumo turi į ropes arba griežčius. Stiebas skoniu primena kopūstkotį, tik skanesnis ir sul-tingesnis. Saldų skonį kaliaropėms suteikia jose esanti sacharozė. Vitamino C kaliaropėse yra daugiau negu citrinose ir apelsinuose. Ypač jos naudingos vaikams. Šie kopūstai yra ankstyvi ir derlių duoda praėjus 2 mėn. po sudygimo. Todėl kaliaropių sėklos sėjamos …

Kaliaropės Read More »

Scroll to Top