Arbūziniai amarai

Pažeidžia ūglius, žiedus, vaisių užuomazgas ir apatines lapų dalis. Lapai susiraukšlėja ir susisuka. Amarai pasirodo antroje vasaros pusėje. Iš pradžių jie būna gelsvi, paskui – tamsiai žali. Amarai labai greitai vystosi – per keletą dienų aptraukia visą apatinę lapų dalį, užuomazgas ir žiedus.

Apsaugos priemonės. Reikia išnaikinti piktžoles, nes amarai patenka ant augalų tik nuo piktžolių. Pasirodžius amarams, augalus reikia purkšti šviežių raudonųjų aitriųjų pipirų skiediniu – 10-čiai 160° C vandens imama 30 g supjaustytų ankštpipirių, 200 g tabako dulkių, parą palaikoma, gerai išmaišoma ir iškošiama. Į iškoštą tirpalą įpilamas 1 šaukštas skysto muilo ir 2-3 šaukštai pelenų. 1 m2 plotui reikia 1-2 l tirpalo. Antrą kartą purškiama praėjus 6-7 dienoms po pirmo purškimo.
Taip pat galima purkšti pelenų ir muilo skiediniu. Imama 10 l vandens, 1 šaukštas skysto muilo, 1 stiklinė pelenų, palaikoma parą, tirpalas iškošiamas ir purškiami augalai. Kitas tirpalas: 10-čiai l 30 °C temperatūros vandens reikia 2 šaukštų karbofoso; šiuo tirpalu purškiamas šiltnamio oras, stogas, takeliai, žemė ir šiek tiek augalai. Purškiama vakare po 16 val. giedros metu. Šiltnamio orlaidės ir durys uždaromos.
Amarai krinta ant apipurkštos žemės ir žūva. Jeigu norite purkšti ir augalus, imamas tik 1 šaukštas karbofoso. Apatinė lapų dalis apipurškiama daugiau nei visas augalas. Praėjus 1 val. po purškimo, supurenamas 1-2 cm žemės sluoksnis, stengiantis nepažeisti augalų šaknų.
Labai efektyviai amarus naikina inteviras. 10-čiai l vandens reikia 2-ų tablečių šio preparato. Juo purškiami augalai, nepurškiama žemė.
-

Leave a Reply