Patarimai grybautojams

patarimai grybautojamsŠvieži grybai greitai genda. Parsinešus juos iš miško reikia tuoj pat tvarkyti: džiovinti, marinuoti, sūdyti. Neapdorotų grybų vėsioje patalpoje nepatartina
laikyti ilgiau kaip 24 valandas. Pasenę arba netinkamai paruošti grybai gali pakenkti. Šeimininkės pataria, kaip reikėtų namų sąlygomis gerai paruošti grybus ilgesniam laikymui.
• Maistui tinkamiausi švieži, jauni grybai. Juos reikia vos tik parsinešus iš miško tvarkyti.
Grybus, kurių odelė lupasi, patartina nulupti.
Grybus patartina valyti tik nerūdijančio plieno
peiliu.
• Šaldytuve geriau laikyti šviežius, neapvirtus grybus nei jų patiekalus.
• Grybus patartina smulkiai supjaustyti, nes taip juos geriau pasisavina organizmas.
Jei norite kepti džiovintus grybus, tai iš vakaro juos užmerkite piene, o ryte supjaustykite ir iškepkite. Grybai atrodys kaip švieži.
• Sviestas, česnakai, svogūnai grybų patiekalus paskanina, o citrinos ar acto rūgštis pašviesina.
• Baravykus, kazlėkus, raudonviršius, rudmėses galima kepti neapvirtus.
• Baravykų patartina per daug neplauti.
Prieš vartojant džiovintus grybus reikia gerai nuplauti ir dvi tris valandas pamirkyti drungname vandenyje arba piene.
• Džiovintus grybus galima sumalti į miltus. Jie puikiai tinka į sriubas, padažus, mėsos ar daržovių patiekalus.
• Sūdyti grybai įgaus šviežių grybų skonį ir aromatą, jeigu prieš vartojant juos palaikysite karštame piene.
Karčius grybus patartina prieš ruošimą vieną parą pamirkyti silpnai pasūdytame šaltame vandenyje. Vandenį reikia keisti du tris kartus.
• Džiovinti reikia sveikus, gerai nuvalytus (plauti negalima) grybus.
• Marinuoti patartina kiekvieną grybų rūšį atskirai.
• Maistingesni yra jauni grybai, vertingesnė yra kepurėlė nei kotas.
• Baravyko, pievagrybio baltymų mitybinė vertė prilygsta gyvulinės kilmės baltymams. Grybai nuo seno vadinami miško mėsa.
Džiovinti grybai turi daugiau baltymų nei duona, kruopos, jautiena.
• Džiovinti baravykai kaloringesni už kiaušinius, dešrą.
-

Leave a Reply