Patyrę bulvių augintojai žino, kad tinkama ankstyvųjų bulvių rūšis ir teisingas bulvių gumbų apdirbimas prieš sodinimą yra geras būsimojo derliaus pagrindas.
Pirmiausia reikia pašalinti biologiškai ar mechaniškai pažeistus gumbus. Tuomet reikia sudaryti bulvių gumbams kuo geresnes sąlygas sudygti.
Sudygę augalai greičiau ir geriau išvysto šaknis, kurios lengviau ir aktyviau įsisavina maisto medžiagas iš dirvožemio, paprasčiau pasinaudoja pavasarine drėgme, todėl geriau išvysto antžemines augalo dalis. Tai reiškia, kad sukuriamos sąlygos ankstyvesniam derliui.
Atrinktus ankstyvųjų bulvių gumbus galima sudėti į dėžes ar ant lentynų ir daiginti 30-45 dienas.
Gumbus daiginti galima ir polietileno plėvelės maišuose, kuriuose reikėtų išpjauti keletą skylių, pro kurias pateks oras ir pasišalins anglies dvideginis, kurį išskiria kvėpuodami bulvių gumbai. Supilame į šiuos maišus 10-12 kg bulvių, užsiuvame ir pakabiname gana šviesioje vietoje. Maišus su bulvėmis laikome apie 20 °C šilumos patalpose. Pradėjus bulvėms dygti, temperatūrą reikėtų sumažinti iki 8-14 laipsnių šilumos.
Sudaiginus bulvių gumbus, sodiname antroje balandžio mėnesio pusėje, puriame ir maistingame dirvožemyje, maždaug 4 cm gylyje.
Sudaigintų bulvių gumbus yra negerai sodinti sausame ir sunkiame dirvožemyje arba dirvožemyje, kuriame pernai augo pomidorai.
Prieš sodinant ankstyvąsias bulves, dirvožemį gerai būtų patręšti azoto trąšomis. Augalams augimo pradžioje azoto reikalingas didesniais kiekiais, kad susiformuotų stiprūs augalo stiebai ir lapai. Jei krūmeliai išsivysto nedideli – gausaus derliaus nelauk. Bet nereikia padauginti azoto, nes atsiras kitų problemų.
Lietingą pavasarį ir vasarą ankstyvąsias bulves gali pažeisti fitoftorozė. Prieš sodinant, apdirbus žemę pelenais, lietus ir per didelė dirvožemio drėgmė kels mažiau pavojaus bulvėms, be to pelenuose yra kalio, kalcio, fosforo, daug kitų mikroelementų.
Norėdami apsaugoti bulvienojus nuo ligų, juos galima nupurkšti 1 proc. bordo arba 0,3 proc. vario chlorido tirpalu.
Ankstyvąsias bulves galima pradėti kasti, gumbams pasiekus apie 3-5 cm skersmenį. Ar gumbai jau subrendo, galima patikrinti šiuo būdu: atsargiai iškaskite keletą gumbų ir patrinkite juos tarp pirštų. Jei žievelė nebesilupa, tuomet jau galima kasti bulves.
Tad jei jau turite ankstyvųjų bulvių sodinimui, pažiūrėkite ar nieko nepraleidote paruošdami dirvožemį bulvių sodinimui.