Sodo darbai

Bendrieji sodo darbai, sodo kūrimas, priežiūra, apželdinimas.

Vaisių skynimas

Svarbiausia nustatyti laiką, kada vaisiai turi būti skinami, nes nuo to priklauso jų skonis ir vertė. Jie turi būti skinami ne per anksti ir ne per vėlai. Jei nuskinami per anksti, būna nesuaugę, nespalvingi ir jų skonis blogesnis, o jei per vėlai – lengvai susispaudžia ir šiaip greitai sužalojami. Kai kurie vaisiai tinka valgymui tiesiai nuo medžio, pvz.: trešnės, vyšnios, slyvos, …

Vaisių skynimas Read More »

Darbai birželį

• Aviečių retinimas. Retinkite per tankiai suaugusias avietes, viename ilginiame metre palikdami po 8-10 stiebų. • Naikindami įvairius kenkėjus, atminkite, kad esant aukštesnei kaip 25 °C temperatūrai, jokiais cheminiais preparatais augalų purkšti negalima. • Agurkų ir pomidorų priežiūra šiltnamyje. Šiltnamiuose reguliariai laistykite agurkus ir palaikykite tinkamą temperatūrą, kuri neturėtų viršyti 32 °C, o naktį siektų bent. • 16-18 °C. Norint palaikyti tokią …

Darbai birželį Read More »

Serbentų genėjimas

Išgenėtame serbentų krūme kas metai stengiamasi palikti skirtingo amžiaus, stiprių stiebų. Tada jie dera gausiai ir ilgai. Perkant serbentus žinotina, kad jie turi būti su ne mažiau kaip trim ūgeliais. Pirmųjų metų rudenį tie ūgeliai sutrumpinami iki 2-4 pumpurų. Kitais metais iš miegančiųjų pumpurų užauga keli nauji stiebeliai. Antraisiais ir trečiaisiais metais iškerpamos nulūžusios, ligotos ant žemės gulinčios šakos. Daugiausiai žiedinių pumpurų sukrauna …

Serbentų genėjimas Read More »

Vaismedžių perskiepijimas

Vaismedžiai gali būti perskiepijami siekiant pagerinti ne tik esamą, seną sodą, bet ir planuojant naują. Skiepyti galima įvairaus amžiaus vaismedžius. Žinoma daug atvejų, kai buvo sėkmingai perskiepyti net kelių dešimčių metų vaismedžiai. Todėl dažniausiai perskiepijami kelerių arba keliolikos metų medžiai. Perskiepyti tikslinga tik sveikus, vešliai augančius vaismedžius. Geriausiai tam parinkti ištvermingiausias veisles. Taigi ypatingai reikia atkreipti, dėmesj skiepijant kriaušes ir lepesnes …

Vaismedžių perskiepijimas Read More »

Žiedinių kopūstų tręšimas

Žiedinius kopūstus patariama pirmąjį kartą patręšti,praėjus 2 savaitėms po jų daigų pasodinimo: 10 litrų vandensištirpinkite 1 valgomąjį šaukštą karbamido ir 0,5 litrokarvių mėšlo. Kiekvieno augalo šaknis patariama palieti 0,7litro šio tirpalo. Antrąjį kartą žiedinius kopūstus patariamapatręšti, kai šių augalų galvutė paaugs iki graikinio riešutodydžio: 10 litrų vandens praskieskite 0,5 litro skysto paukščiųmėšlo, ištirpinkite 1 valgomąjį …

Žiedinių kopūstų tręšimas Read More »

Moliūgų tręšimas

Kai moliūgai užaugina 3-5 lapelius, juos patariamapatręšti karvių arba paukščių mėšlo tirpalu. Ankstyvuosiuskopūstus ir aguročius patariama tręšti perpuvusiu mėšlu arkompostu, o vėlyvuosius kopūstus – šviežiu mėšlu.

Burokėlių tręšimas

Pirmąjį kartą burokėlius reikia patręšti, kai jie užaugina3-4 lapelius. 1,5 stiklinės karvių mėšlo piaskieskite 10 litrųvandens, ištirpinkite 1 valgomąjį šaukštą natrio ir fosforotrąšų bei 1 g boro rūgšties. Antrąjį kartą patręškite, kaibrandina šakniavaisius.

Salotų tręšimas

Salotas patariama tręšti 1 kartą. Kibire vandens, ištirpinkite0,5 litro karvių mėšlo, 1 valgomąjį šaukštą natrio ir fosforo trąšų. 3 litrais šio tirpalo patariama patręšti 1m2 dirvožemio.

Scroll to Top