Paprikų ir baklažanų auginimas

Lysvės paruošimas
Paprikoms ir baklažanams skiriamas derlingas, be piktžolių, nuo vėjų apsaugotas sklypelis, kur praėjusiais metais augo agurkai, pupelės, šakniavaisiai, žaliosios kultūros. Paprikos ir baklažanai nesodinami ten, kur praėjusiais metais augo bulvės, pomidorai, dumplainis, tabakas, taip pat paprikos ir baklažanai.
Dirvožemis turi būti derlingas, gerai drenuojamas, palaikantis drėgmę. Jeigu dirvožemis priemolingas, lm2 dedama 1 kibiras perpuvusio mėšlo, 2 kibirai durpių ir 1/2 kibiro apipuvusių pjuvenų. Jeigu lysvė molinga, tai be puvenų ir durpių, užberiamas 1 kibiras stambiagrūdžio smėlio ir 1 kibiras velėninės žemės – 1-am  m2. Į smėlėtą dirvą – 2 kibirai durpių, 3 kibirai molingo dirvožemio, 2 kibirai perpuvusio mėšlo ir 1 kibiras pjuvenų. Be to, 1 m2 lysvės dar reikia 2 stiklinių pelenų, po 1 šaukštą kalio superfosfato, kalio sulfato ir 1 šaukštelio karbamido. Šviežio mėšlo nededama.
Zemė sukasama per visą kastuvo gylį. Lysvės turi būti 25-30 cm aukščio, 80-90 cm pločio. Lysves sukasus, jų paviršius išlyginamas, truputį suspaudžiamas, palaistomas 80-90 °C srutų tirpalu (10 l vandens -0,5 l srutų) po 3-4 l/m2. Po to daigai sodinami.
Daigų sodinimas
Saldžiosios ir aitriosios paprikos sodinamos atskirose lysvėse, nes jos gali apsidulkinti, ir saldžiosios paprikos turės kartų skonį.
1-ame m2 sodinamos 5-6 paprikos arba baklažanai. Galima sodinti kvadratiniu – lizdiniu būdu (60×60 cm) į kiekvieną duobutę po du augalus. Aitriosios paprikos sodinamos tankiau: eilėje tarp daigų paliekamas 25 cm tarpas, tarp eilių – 45-50 cm.
Paprikos ir baklažanai sodinami šiltos dienos vakarą. Augalai į dirvožemį įleidžiami iki pirmosios tikrųjų lapelių poros.
Šių kultūrų lapai ir ūgliai labai švelnūs, lepūs, lengvai lūžta, todėl sodinant kiekvienam augalui įkalami 60 cm kuoleliai, kad vėliau būtų galima pririšti.
Pasodinus daigus lysvė uždengiama švaria plėvele, kuri ištempiama ant 1 m aukščio vielos lankų.
Ypač daug rūpesčių daržininkams kelia šalnos, nes tik persodinti daigai yra labai jautrūs šalčiui. Prieš šalnas dirvožemis palaistomas 35-38 °C temperatūros vandeniu, o daigai uždengiami. Plėvelė atidengiama, kai nusistovi šilti orai – maždaug birželio viduryje. Nakčiai netgi vasarą patartina lysvę uždengti agroplėvele. Geriausiai plėvelę visam laikui palikti ant lysvės, ją nudengiant tik iš pietų ir vakarų pusės.
Po persodinimo 10-12 dienų augalai „perserga” ir lėtai auga, nes šiuo metu įsitvirtina jų šaknys. Patartina negiliai (3-5 cm) supurenti dirvą, kad oras lengviau patektų prie šaknų. Kol kas laistyti nereikia. Bet reikia prižiūrėti, kad dirva neperdžiūtų. Purenant žemę daigus būtina apkaupti.
Laistymas
Iki žydėjimo paprikos ir baklažanai laistomi laistytuvu vieną kartą per savaitę po 10-12 l/m2. Jeigu orai karšti, laistoma du kartus. Kai augalai žydi ir dera, laistoma 2-3 kartus per savaitę po 12-14 l/m2, priklausomai nuo oro sąlygų. Vanduo pilamas ant augalų šaknų.
Laistoma tik šiltu vandeniu – 25-30 °C. Šaltu vandeniu laistyti negalima, nes augalai nustoja augti, pradeda vėliau derėti.
Daugelis sodininkų savo sklypelius aplanko tik savaitgaliais, tada laistoma gausiau – 20 l/m2, bet geriau šį vandens kiekį supilti per dvi dienas – po 10 l  kasdien.
Drėgmės trūkumas dirvoje, aukšta temperatūra neigiamai veikia augalus – jų stiebai sumedėja, nukrinta pumpurai ir lapai.
Augalų tręšimas
Per visą augimo laikotarpį paprikos ir baklažanai tręšiami 3-5 kartus kas 10-12 dienų.
Tręšimas augalams žydint.  100 litrų talpos statinę dedama 5-6 kg smulkiai supjaustytų dilgėlių, kiaulpienių, gysločių, šalpusnių lapų, žliūgių, įpilamas 1 kibiras srutų ir 10 šaukštų pelenų. Į statinę įpilama vandens iki viršaus, viskas gerai išmaišoma. Po savaitės šiuo mišiniu jau galima laistyti augalus. Prieš laistymą mišinys išmaišomas ir vienam augalui pilamas 11 mišinio.
Tręšimas derėjimo metu.
1 būdas. Į statinę pilamas 1 kibiras tiršto paukščių mėšlo, 2 stiklinės nitrofoskos, užpilama 10 l karšto vandens, gerai išmaišoma ir įpilama vandens iki statinės viršaus. Po 3-5 dienų mišinys išmaišomas ir vienam augalui pilama 2 litrai. Po 12-os dienų augalai tręšiami kitokios sudėties mišiniu.
2 būdas. Į 100 l talpos statinę pilama 0,5 litro trąšų, 1 stiklinė srutų , įpilama vandens iki statinės viršaus ir gerai išmaišoma. Po 3-5 dienų mišinys vėl išmaišomas ir laistoma po 6-7 l/m2.
Tręšiama tik esant drėgnam dirvožemiui. 1-2 dienas prieš tręšimą lysvę būtina palaistyti. Tręšimo mišinių temperatūra turi būti nežemes-nė kaip 25-30 °C.
Žydėjimo ir derėjimo metu dirva dar pabarstomą pelenais – 1-2 stiklinės į 1 m2. Pelenais galima apibarstyti ir augalus.
Augalų formavimas
Kai paprikų ir baklažanų stiebai išauga iki 25-30 cm, būtina nugnybti pagrindinio stiebo viršūnę. Tada susiformuoja gražus keras, gerai išsivysto šoniniai ūgliai. Pašalinus viršūnę, augalas pradeda šakotis.
Paliekami tik 4-5 viršutiniai ūgliai, o kiti – nugnybiami. Ant likusių ūglių augs vaisiai. Ant kiekvieno paprikų kero paliekama 15-20 vaisių, ant baklažanų -10-15.
Patarimai
Esant karštiems drėgniems orams ūglių genėjimas, ypač apatinių, būtinas, o karštą ir sausą vasarą ūglių genėti nereikia, nes lapija apsaugo dirvą nuo drėgmės išgaravimo.
Atviruose sklypeliuose paprikų ir baklažanų daigai nuo vėjo apsaugomi sudarant užuovėją. Aplink lysves sodinami aukštesni augalai – burokėliai, pupos, mangoldai, porai. Lysvę iš vienos pusės nuo vėjų galima apsaugoti plėvele.
Paprikos ir baklažanai ne tik drėgmę ir šilumą mėgstantys augalai -jiems reikia ir daug šviesos. Todėl pavėsyje jie lėčiau auga ir vėliau pražysta.
Jauni paprikų ir baklažanų daigai, pasodinti j lysvę, žūva esant 2-3 °C teigiamai temperatūrai, o derėjimo metu išlaiko šalnas iki -3°C. Todėl paprikas ir baklažanus galima laikyti šiltnamyje arba lysvėje iki vėlyvo rudens.

Dalinkitės!

1 thought on “Paprikų ir baklažanų auginimas”

  1. Man labai patinka paprikos , bet kažkaip neišauga man jos gerai. Nežinau ar patręšti reikia, ar gal sėklos blogos. Vazonėlyje viskas sudygsta, atrodo gerai kaip ir, bet išnešu į lauką ir nuleipsta lapukai.

Leave a Reply to Goda Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top