daržovių auginimas

Artišokai

Šis graižažiedžių šeimos augalas daugiausia auginamas Viduržemio juros pakrantės vietovėse. Tačiau artišokas nėra toks šilumos mėgėjas, kaip, pavyzdžiui paprika, tad, nupjautas prie šaknų ir pridengtas, dažniausiai nesunkiai peržiemoja. Poreikiai. Artišokams reikia prižiūrėtos, maistingos, humusingos ir giliai įdirbtos dirvos, gerai išlaikančios šilumą. Apsaugotoje nuo vėjo ir šiltoje vietoje artišokai tampa įspūdingais 2 m aukščio augalais. Maistui vartojami tik jų …

Artišokai Read More »

Šakniniai (ropiniai) salierai

Salierai – vertinga kultūra, turinti daug vitaminų, karotino, mineralinių druskų. Salierai mėgstami dėl malonaus specifinio kvapo. Kaip vaistinis augalas naudojami esant druskų nusėdimui. Šiandien pakalbėkime apie šakninius salierus dar vadinamus ropiniais. Šaknis skaitoma subrendusia kai yra 10 cm ir daugiau skersmens. Saliero šaknis gali būti vartojama žalia, virta ar kepta, yra dedama į sriubas, troškinius …

Šakniniai (ropiniai) salierai Read More »

Kalendros auginimas

Kalendra – vienametis augalas šakotu 30-40 cm aukščio stiebu. Žiedai balti, sudaro skėtinį žiedyną. Vaisius – rutuliuko formos. Sėklas galima laikyti 2-3 metus. Kalendros lapuose yra askorbinės rūgšties, karotino, rutino, vitaminų B, ir B2. Sėklose yra 0,5-1% eterinių aliejų, bet jas ilgai laikant aliejus išgaruoja. Kalendra maistui suteikia specifinį kvapą ir skonį, praturtina vitaminais. Švieži …

Kalendros auginimas Read More »

Gūžinių salotų auginimas

Salotos – vienametės ankstyvosios daržovės, turinčios vitaminų, mikroelementų – jodo, mangano, geležies. Salotos turi kartoką skonį, kurį joms suteikia laktucino alkaloidas. Jis gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, mažina kraujospūdį, rekomenduojamos sergant diabetu. Daigų auginimas Salotos sėjamos anksti pavasarį arba liepos viduryje, nes esant ilgoms dienoms ir aukštoms temperatūroms salotos pradeda žydėti. Salotas geriausiai sodinti daigais. …

Gūžinių salotų auginimas Read More »

Ropinių svogūnų auginimas iš sėklų per vienerius metus

Pastaruoju metu sodininkai sugeba išauginti iš sėklų svogūnus per vienerius metus. Paslaptis – anksti pavasarį tankiai pasėtos sėklos. Lysvės paruošimas Lysvė pradedama ruošti rudenį. Į 1 m2 dedama 5 kg perpuvusio mėšlo, 1 šaukštas superfosfato, 1 šaukštelis nitrofoskos ir 2 šaukštai dolomitmilčių arba kreidos. Lysvės negalima tręšti šviežiu mėšlu, nes labai vešliai augs svogūnų laiškai …

Ropinių svogūnų auginimas iš sėklų per vienerius metus Read More »

Scroll to Top