Arbata iš vietinių augalų

Vietinių augalų arbata yra labai naudinga sveikatai, nes joje nėra žmogaus organizmui nepageidaujamo elemento – teino. Ji skani ir sveika.
Arbatos gamybai renkami šie augalai ir jų dalys:
1. Lapai: obelų, beržų, didžiosios dilgėlės, gervuogių, šermukšnių, žemuogių, erškėčių, aviečių, juodųjų serbentų, liepų, vaistinės melisos, mėtų, bruknių, vyšnių, gudobelių, jazminų.
2. Ūgliai su žiedais: Čiobrelių, viržių, žemuogių.
3. Vaisiai: šermukšnių, erškėčių, kadagių, gudobelių, kmynų.
4. Žiedai: viržių, Šeivamedžių, rugiagėlių, liepų, gudobelių.
5. Žievelės: obuolių, apelsinų, citrinų, mandarinų, daržinių
pupelių.
6. Šaknys: varpučių.
Šiuos augalus visi Lietuvoje pažįsta, nes jie paplitę visoje respublikoje. Žiedai renkami žydėjimo metu, gražią, saulėtą dieną. Lapai renkami sveiki, nepažeisti kenkėjų. Geriausia rinkti jaunus lapus. Netinka pageltę, sudulkėję,
apvytę, pažeisti kenkėjų. Žolė pjaunama žydėjimo metu sausą, saulėtą dieną, nukritus rasai. Vaisiai ir sėklos renkami prinokę. Išimtis – kmynų sėklos, kurios iš pradžių rišamos į ryšulėlius ir džiovinamos iki visiško prinokime
Labai kvapi ir skani arbata: lygiomis dalimis imti žemuogių, jazminų, mėtų ir juodųjų serbentų lapų. Šaukštą žaliavos užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 8-10 min. Nukošti ir pasaldinus medumi gerti. Nelaikyti ilgiau kaip valandą.

Dalinkitės!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top